Unde să-ţi ţii banii ca să păcăleşti inflaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Pentru a acoperi creşterea preţurilor, românii ar trebui să-şi plaseze economiile în instrumente ce au randamente de peste 6%, nivelul estimat pentru inflaţie la finele anului. Depozitele în lei sunt încă o soluţie pentru cei care vor să economisească fără să fie afectaţi de inflaţie. Fondurile mutuale şi aurul sunt alte soluţii.

Dacă astăzi poţi cumpăra un kilogram de cartofi cu 4,5 lei, peste şase luni, cu aceiaşi bani, vei putea cumpăra mai puţin. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu economiile, banii puşi deoparte de români.

Citiţi şi:

Evoluţia inflaţiei anuale

Să-i ţii acasă este cea mai proastă afacere, din cauza inflaţiei. Banca Naţională a României estimează că rata anuală a inflaţiei va ajunge la 5,1% la finele aceestui an, în timp ce prognozele analiştilor depăşesc 6%. Cu cât rata inflaţiei este mai mare, cu atât puterea de cumpărare a românilor este mai scăzută. O soluţie pentru economii este plasarea lor în instrumente financiare cu un randament anual care să depăşească rata inflaţiei estimată. Cu cât randamentul este mai mare decât inflaţia aşteptată, cu atât este mai bine, pentru că cel care economiseşte obţine şi un câştig real.

Depozitele, randament mic, dar garantat

În prezent, multe bănci comerciale acordă pentru depozitele în lei o rată a dobânzii de peste 6,5% pe an, ceea ce ar însemna un câştig real de cel puţin 1,4%. De exemplu, ATE Bank acordă o bonificaţie de 7,75% pe an pentru economiile constituite pe o perioadă de şase luni, iar Banca Românească şi Volksbank oferă o dobândă de 7,65%, respectiv 7,5% pe an. În timp ce 5,1 puncte procentuale din dobândă vor acoperi la finele anului creşterea preţurilor, diferenţa de cel puţin 2,4 puncte va constitui un câştig real. Depozitele în valută nu constituie o soluţie pentru acoperirea inflaţiei, întrucât dobânzile sunt semnificativ mai mici decât cele la lei, iar valutele ar trebui să se scumpească foarte mult pentru a genera un câştig real.

Pentru cei care dispun de resurse mai însemnate îşi pot plasa banii în fonduri mutuale sau să investească în aur. Atât fondurile, cât şi metalul preţios au cunoscut o apreciere însemnată în ultimul an. De exemplu, fondurile monetare au avut în ultimul an un randament mediu de peste 7%, în timp ce fondurile de obligaţiuni au generat un câştig mediu de 8%.

În ceea ce priveşte fondurile mutuale mixte, cu investiţii diversificate, acestea au generat în ultimul an randamente de peste 10%. De exemplu, fondul OTP BalansisRO, administrat de OTP Asset Management, a avut în intervalul 16 iunie 2010 - 16 iunie 2011 un randament anualizat de 14,7%, potrivit Conso.ro. Şi aurul constituie o alternativă de plasare a banilor, în condiţiile în care metalul s-a scumpit cu peste 7% în ultimul an, iar trendul continuă.

5,1% este rata inflaţiei prognozată de Banca Naţională a României pentru sfârşitul acestui an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite