Un oficial al BNR îndeamnă tinerii să se întoarcă la spiritualitate: Dacă pe tineri nu reuşim să îi educăm în spirit mai puţin material, vom avea revoluţii, războaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Lazea - FOTO Eduard Enea
Valentin Lazea - FOTO Eduard Enea

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, susţine că tinerii sunt în prezent obişnuiţi să se gândească la lucruri materiale, precum casă, maşină, însă pe viitor ei trebuie să fie educaţi astfel încât să se întoarcă la spiritualitate şi religie. În caz contrar, problema supraîndatorării lor se va rezolva prin revoluţii. „Oamenii devin populişti şi extremişti când au aşteptări care nu se pupă cu realitatea”, a spus el.

Declaraţiile sale au fost făcute în cadrul conferinţei „România, încotro?“, organizată de Oxygen Events.

Declaraţiile complete ale lui Valentin Lazea:

Populismul este generat de discrepanţa între aşteptările generaţiei mai tinere şi posibilităţile reale pe care economia, în decelerare istorică, seculară, le mai poate da acestei generaţii.

O să vă spun un lucru foarte clar: noi, generaţia de peste 50 de ani, am beneficiat de trei dividende istorice de care tinerii nu vor mai beneficia. Primul este dividendul demografic: generaţia baby-boomers în Statele Unite, decreţeii lui Ceauşescu. Deci faptul că tot mai mulţi intrau în forţa de muncă nu va mai fi, peste 10-15 ani. Dividendul dezarmării. Vorba aia, de 25 de ani am putut să nu mai cheltuim bani cu armele. Nu va mai fi. Dividendul ecologic. Noi am putut să murdărim planeta cu tot felul de avioane şi maşini, două milioane de maşini în Bucureşti.

Viitorimea va trebui să găsească alte forme, că, dacă nu, se duce dracului planeta asta, se încălzeşte până începe să ia foc oceanul. Chiar şi numai pentru aceste trei motive - mai sunt şi altele - ar trebui să vorbim despre managementul aşteptărilor.

Pentru că oamenii devin populişti şi extremişti şi naţionalişti când au aşteptări care nu se pupă cu realitatea.

Şi în managementul aşteptărilor, care nu a început să se facă în nicio ţară, rolul mass-mediei şi al academiei şi a profesorilor va fi fundamental: să le arate celor tineri că generaţia lor trebuie să trăiască sub nişte constrângeri foarte mari, obiective.

Managementul aşteptărilor înseamnă întoarcerea la religie, înseamnă întoarcerea nu numai spre bunuri materiale, ci şi spre bunuri spirituale. E o bogăţie de lucruri în viaţa asta, altele decât achiziţionarea de bunuri materiale, de care lumea nu mai ştie, de această formidabilă bogăţie de lucruri spirituale şi de idei.

Noi acum suntem obişnuiţi, cine şi-a mai luat casă, câte maşini ţi-ai mai luat, lucruri de genul ăsta. Dacă pe tineri nu reuşim să îi educăm în acel alt spirit, mai puţin material, vom avea revoluţii, vom avea războaie. Toată minunea aia cu supraîndatorarea se va rezolva prin revoluţii şi războaie, n-are cum să se rezolve altfel.

Dacă nu începem să vorbim serios în România şi în toată lumea despre asta, vom avea mari surprize în următorii 15-20 de ani”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite