Un nou scandal la dezbaterea legii offshore: Modificări radicale aduse taxării, adoptate. Petroliştii şi ALDE au părăsit sala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezbaterile din cadrul comisiilor reunite FOTO Tudor Benga
Dezbaterile din cadrul comisiilor reunite FOTO Tudor Benga

Parlamentarii din comisiile Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, noi modificări radicale la legea offshore, care cresc semnificativ taxarea gazelor din Marea Neagră. Dezbaterile din comisii s-au lăsat cu scandal, deoarece opoziţia acuză că amendamentele au fost depuse cu doar câteva ore înainte de discuţii şi că legea a fost stabilită din nou în biroul lui Liviu Dragnea. În semn de protest, petroliştii au părăsit sala.

UPDATE 19.10 Raportul asupra legii offshore, cu amendamentele propuse de PSD, a fost adoptat în comisii. Au existat 31 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 4 abţineri, deşi ALDE nu a fost în sală pentru a vota, potrivit profit.ro

UPDATE Şi liderul grupului ALDE din Camera Deputaţilor, Varujan Vosganian, s-a retras de la dezbatere, alături de deputaţii ALDE.

Comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor, Finanţe, Industrii şi Administraţie trebuiau să dea marţi un raport comun decisiv pe legea offshore, privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, pentru ca ea să fie votată miercuri în plen. Cu toate acestea, cu doar câteva ore înainte de dezbateri au fost depuse numeroase amendamente care schimbă complet legea, faţă de forma în care a trecut de Senat. Potrivit unor surse din PSD citate de G4Media, amendamentele au fost înmânate de Liviu Dragnea ieri seară deputaţilor PSD pentru a fi depuse azi în dezbaterea din comisie.

Opoziţia a acuzat graba cu care s-a derulat şedinţa, deputatul USR Tudor Benga acuzând că ea a fost „convocată cu nici două ore înainte şi cu amendamente ale grupului PSD primite cu 3 ore înainte”. Deputatul USR Cristina Prună a acuzat că „o lege de o importanţă geostrategică şi economică de care ar trebui să beneficieze România în următoarele 3 decenii a fost încă o dată stabilită în biroul unui singur om - Liviu Dragnea”.

Ca urmare a acestor dezbateri „pe genunchi”, reprezentanţii companiilor din Marea Neagră (Exxon, OMV Petrom, Black Sea Oil & Gas) au părăsit şedinţa Comisiei de Industrii, potrivit G4Media.

Ce modificări au adus parlamentarii PSD

Amendamentele depuse marţi de PSD aduc schimbări semnificative faţă de varianta trecută de Senat.

În primul rând, petroliştii nu vor mai beneficia de îngheţarea taxelor şi impozitelor, pe toată perioada derulării acordurilor. Mai precis, parlamentarii PSD au eliminat un articol din lege care prevedea această stabilitate a regimului fiscal. „Regimul de redevenţe şi regimul fiscal nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titularilor de acorduri, pe toată durata acordurilor şi a prelungirilor subsecvente”, este articolul care a fost eliminat.

În schimb, se introduce o prevedere potrivit căreia cota de 50% din cantitatea de gaze contractată într-un an pe care petroliştii sunt obligaţi să o vândă pe bursă nu va creşte pe toată perioada acordurilor. Mai mult, este introdusă o amendă de 10% din cifra de afaceri pentu nerespectarea acestei prevederi.

În al doilea rând, parlamentarii PSD au majorat semnificativ şi supraimpozitarea aplicată companiilor. Dacă legea iniţială prevedea că impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale poate ajunge până la maxim 50%, amendamentele aduse cresc acest procent până la 70%. Grupul PSD motivează această măsură prin „stoparea escaladării preţurilor şi crearea unor venituri suplimentare la bugetul de stat”.

Mai mult, grupul parlamentar PSD a mai stabilit şi că limita maximă până la care petroliştii îşi pot deduce investiţiile nu va putea depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore. Prevederea iniţială arăta că nu se poate depăşi 60% din totalul veniturilor suplimentare.

O altă modificare introdusă este că impozitul pe veniturile suplimentare va fi colectat într-un cont special. Acesta va alimenta, pe de o parte, Fondul special de finanţare a contractelor de parteneriat public privat, prevedere deja existentă. O noutate, însă, este că banii vor merge şi către extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a sistemului naţional de transport gaze naturale. 

Amendamente Legea Offshore

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite