Un an cu TVA de 9% la alimente. Cum resimt românii mersul preţurilor: „E mai bine doar pe hârtie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut, ministrul Daniel Constantin a cumpărat alimente de bază care au costat 56,4 lei. Acum, acelaşi coş ar costa 45,5 lei. FOTO: Eduard Enea
Anul trecut, ministrul Daniel Constantin a cumpărat alimente de bază care au costat 56,4 lei. Acum, acelaşi coş ar costa 45,5 lei. FOTO: Eduard Enea

De la 1 iunie 2015 până azi, câteva produse alimentare de bază s-au scumpit, altele s-au ieftinit, ca urmare a reducerii Taxei pe Valoarea Adăugată de la 24% la 9%. Pentru cumpărători, câştigul din buzunar este de câţiva lei, pe care-l consideră nerelevant.

Astăzi se împlineşte un an de când, în urma unei campanii extrem de agresive de imagine, Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la alimente a fost redusă de la 24% la 9%.

„Adevărul“ vă propune o comparaţie a preţurilor de azi cu cele din perioada anterioară reducerii de anul trecut, arătând că doar unele cotaţii au scăzut.

Proporţia scăderii preţurilor ar trebui să fie de 12,4% în perioada de după reduceri faţă de cea anterioară, şi cele mai multe produse au consemnat ieftiniri chiar mai mari.

Altele însă au avut scumpiri în diverse proporţii, iar media generală din statisticile oficiale este de -7,4% (preţurile de consum la alimente, monitorizate de Institutul Naţional de Statistică în perioada aprilie 2015- aprilie 2016).

Coşul lui Constantin, mai ieftin pe medie cu 20%

La 30 aprilie 2015, ministrul de atunci al Agriculturii, Daniel Constantin, declanşa o campanie furibundă de imagine pentru ceea ce avea să fie reducerea TVA la alimente din 1 iunie, ameninţându-i totodată pe comercianţi să nu carecumva să îndrăznească a profita de pe urma scăderii TVA.

Pentru a-şi întări mesajul de monitorizare fermă a preţurilor, oficialul a descins într-un hipermarket - Kaufland Floreasca - şi a achiziţionat un set de produse alimentare de bază, arătând presei lista de cumpărături şi preţurile achitate.

Desigur, în ideea că va fi vai şi-amar de capul comercianţilor care nu vor afişa preţuri mai mici după reducerea TVA (retailerii erau ameninţaţi cu şase instituţii de stat care urmau să controleze la sânge mersul preţurilor).

Având lista lui Daniel Constantin, „Adevărul“ a vizitat ieri acelaşi hipermarket, astfel că astăzi suntem în măsură să vă prezentăm cum au evoluat preţurile produselor din acelaşi set achiziţionat, anul trecut, de oficialul Agriculturii.

Per total, „coşul“ ministrului a costat 56,39 lei în aprilie 2015; acum, acelaşi coş ar costa 44,95 lei, deci iese mai ieftin - pe medie - cu 20,3%.

Asta pentru că orezul (marca „Riso“) are azi preţul cu 32,8% mai mic, ouăle - cu 57,9%, carnea de porc - cu 22,1% şi mălaiul („Mălaiul lui Enache“) - cu 16,3%; în schimb, zahărul („Mărgăritar“) este cu 26,7% mai scump, uleiul („Spornic“) - cu 14,5% şi făina („Boromir“) - cu 8,7%.

Şi ambalajul este mai scump, cu 20,5%, cel mai probabil din cauză că, începând din 25 ianuarie, taxa pe ambalaje a crescut exploziv.

preturi alimente

Altfel spus, dacă ministrul de anul trecut ar fi cumpărat doar anumite produse, azi am fi consemnat ieftiniri mai mult decât generoase, dar dacă le-ar fi achiziţionat doar pe celelalte am fi avut scumpiri incompatibile cu ceea ce spuneau optimiştii, în 2015, despre reducerea TVA la alimente.

„E mai bine doar pe hârtie“

Întrebaţi cum au perceput evoluţia preţurilor în aceste 12 luni de când TVA este 9% la alimente, mai mulţi cumpărători din respectivul hipermarket ne-au spus că există un câştig incontestabil pe hârtie, dar nerelevant pentru buzunarul lor.

„Ce să zic, dacă ne apucăm şi facem calcule, sigur că preţurile de acum sunt mai bune, poate chiar cu 10-15% mai mici. Dar asta înseamnă câţiva lei, la un coş întreg de cumpărături, adică până la urmă e cam acelaşi lucru“, ne spune o doamnă.

La rândul său, un client care chiar şi-a adus aminte de vizita oficială de anul trecut este de părere că „faţă de tam-tamul făcut pe televiziuni, ieftinirile astea sunt total nerelevante; e mai bine, n-ai ce zice, dar numai pe hârtie - la buzunar, e aceeaşi socoteală“.

Consumul a crescut cu peste 25%

Aşadar, la anumite grupe de produse alimentare, ieftinirile generate de scăderea TVA au fost chiar mai mari decât propoorţia matematic-corectă (12,4%), iar la altele preţurile au crescut în ciuda reducerii fiscale. Pentru comercianţi însă, un alt indicator este important: volumul şi viteza vânzărilor.

Ca medie generală, cifra de afaceri - vânzările - în comerţul cu amănuntul al produselor alimentare a crescut, în aprilie 2016 faţă de aprilie 2015, cu 25,5%, potrivit datelor INS.

Asta înseamnă că în aceeaşi unitate de timp s-au vândut cu 25% mai multe mărfuri, ceea ce pentru comerciant înseamnă un câştig suplimentar, chiar dacă practică preţuri mai mici.

Adevăratul câştig le-a revenit, aşadar, comercianţilor, în timp ce clienţii abia dacă pot spune ce şi cât au obţinut în plus după scăderea TVA.


Din iulie, gata cu ieftinirile

Dacă efectul reducerii TVA este încă vizibil în statisticile privind inflaţia din aprilie, Banca Naţională a României a anunţat recent că din a doua parte a acestui an preţurile vor reveni în teritoriul pozitiv.

Iar comercianţii consultaţi de INS anticipează că ieftinirile se vor opri în luna iulie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite