UE interzice insecticidele care afectează albinele. De când se aplică interdicţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
albine

Uniunea Europeană va interzice insecticidele cele mai utilizate pe scară largă din toate domeniile, din cauza pericolului grav pe care îl reprezintă pentru albine. Neonicotinoidele vor putea fi utilizate doar în sere închise.

Interdicţia privind neonicotinoidele, aprobată vineri de statele membre, este prevăzută să intre în vigoare până la sfârşitul anului 2018 şi va însemna că acestea pot fi utilizate numai în sere închise, scrie The Guardian.

Albinele şi alte insecte sunt vitale pentru producţia globală de alimente, deoarece acestea polenizează trei sferturi din toate culturile. Numărul redus de polenizatori din ultimii ani a fost explicat, în parte, de utilizarea pe scară largă a pesticidelor. UE a interzis folosirea neonicotinoidelor în culturile înflorite care atrag albine, cum ar fi rapiţa, în 2013.

Dar, în luna februarie, un raport major al evaluatorilor ştiinţifici ai riscurilor din cadrul Uniunii Europene (Efsa) a concluzionat că riscul ridicat pentru albine şi albinele sălbatice a rezultat din utilizarea în aer liber, deoarece pesticidele contaminează solul şi apa. Acest lucru conduce la pesticide care apar în flori sălbatice sau în culturi succesive. Un studiu recent al probelor de miere a relevat contaminarea globală cu neonicotinoide.

"Comisia a propus aceste măsuri luni în urmă, pe baza consultanţei ştiinţifice a Efsa. Starea de sănătate a albinelor rămâne extrem de importantă pentru mine, deoarece priveşte biodiversitatea, producţia de alimente şi mediul înconjurător", a declarat Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Interdicţia asupra celor trei neonicotinoide principale a avut un sprijin public larg răspândit, aproape 5 milioane de persoane semnând o petiţie din partea grupului de campanie Avaaz.  

Un studiu realizat în Canada a ajuns la concluzia că albinele lucrătoare expuse la neonicotinoide au avut o durată de viaţă mai scurtă, iar coloniile aveau un risc mai mare de a rămâne fără regine.

Alte cercetări au arătat, de asemenea, că 75% din toate insectele zburătoare au dispărut în Germania şi, probabil, mult mai departe, provocând avertismente cu privire la "armaghedonul ecologic".

   

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite