UE cere taxe reduse pe muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea taxelor pe muncă, salariul minim garantat şi subvenţiile pentru primul loc de muncă sunt câteva dintre măsurile pe care Comisia Europeană le anunţă azi pentru relansarea pieţei muncii.

Peste 24,5 milioane de cetăţeni sunt şomeri în UE, un număr-record în ultimii 15 ani, în timp ce perspectivele de revenire a pieţei muncii nu sunt optimiste.

Comisia Europeană va adopta şi va anunţa, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, ce măsuri trebuie luate de statele membre şi care, într-o formă sau alta, trebuie să se regăsească în planurile naţionale. Aceste planuri trebuie prezentate Bruxelles-ului, în condiţiile impuse prin pactul fiscal şi pachetul celor şase legi privind guvernanţa economică.

Comisarul pentru muncă şi afaceri sociale Laszlo Andor va anunţa, pe lângă măsurile pentru creşterea numărului de locuri de muncă în statele UE, şi felul în care pot fi folosite fondurile structurale pentru a ajunge „investiţii pe termen lung" în capitalul uman.

„Avem nevoie de joburi de calitate şi pe termen lung", a precizat ieri unul dintre oficialii Cabinetului Andor. Ultimul Consiliu European, din martie 2012, a cerut măsuri ferme în privinţa relansării pieţei muncii şi planuri naţionale specifice pentru crearea de joburi.

Cel mai mare şomaj din ultimii 15 ani

Rata şomajului a ajuns la începutul lunii martie la 10,8%, în zona euro, în creştere faţă de sfârşitul lui 2011, potrivit statisticilor Eurostat, biroul de statistică al UE, care a estimat că 24,5 milioane de europeni au fost şomeri în luna februarie.

Pentru zona euro, datele comparative arată că rata şomajului este cea mai mare din ultimii 15 ani, 17,1 milioane de persoane fiind fără job în luna februarie. Doar în ultimul an, 1,8 milioane de europeni au ajuns şomeri în UE.

Cele mai scăzute rate ale şomajului sunt înregistrate în Austria (4,2%), Ţările de Jos (4,9%), Luxemburg (5,2%) şi Germania (5,7%), iar cele mai mari, în Spania (23,6%) şi Grecia (21%). Comparativ cu un an în urmă, rata şomajului a scăzut în 8 state membre, a crescut în 18 şi a rămas stabilă în România.

Subvenţii pentru primul job

Reducerea impozitelor pe muncă este una dintre cele mai importante măsuri din pachetul pentru piaţa muncii din UE pe care Comisia Europeană îl va anunţa. Pentru a compensa scăderea veniturilor bugetare prin această măsură, statelor membre li se recomandă să mute presiunea impozitării pe consum, pe proprietăţi şi pe poluare.

Având în vedere că în Grecia, de exemplu, unu din cinci cetăţeni nu are de lucru, iar în Spania unu din doi tineri sub 25 de ani este şomer, Executivul UE va merge pe varianta acordării unor subvenţii la angajarea „noilor recrutaţi", după modelul primei pentru prima angajare, plata salariului sau a unei cote din el de către stat pentru o perioadă sau facilităţi fiscale pentru cei care angajează persoane din categoriile cele mai vulnerabile.

Români cu restricţii în UE

De asemenea, încurajarea statutului de „angajat independent", cunoscut în România sub formula „persoană fizică autorizată", va fi o altă modalitate de promovare a muncii. Românii şi bulgarii apelează cel mai frecvent la acest statut în ţările UE care încă menţin restricţii pe pieţele lor.

O altă intervenţie va fi făcută asupra obligativităţii existenţei unui salariu minim garantat, măsură care vizează în special Germania, sub pretextul că, la acest monent, cel puţin 8% din europenii angajaţi au salarii considerate sub limita sărăciei.

24,5 milioane de şomeri sunt înregistraţi în prezent în statisticile oficiale ale Uniunii Europene.

Stagii plătite pentru absolvenţi

Comisia Europeană s-a angajat să majoreze cu 30% numărul plasamentelor de lucru prin programele de burse europene „Leonardo da Vinci" şi „Erasmus". În 2012, cel puţin 130.000 de tineri vor primi sprijin pentru un stagiu la un loc de muncă în străinătate, a anunţat ieri Executivul UE.

Această cifră ar trebui să crească la 150.000 anul viitor. Studiile arată că stagiarii care deţin competenţe lingvistice pot ajuta întreprinderile să intre pe noi pieţe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite