UE alocă 47,5 miliarde euro pentru cele mai defavorizate persoane, pentru a depăşi impactul pandemiei

UE alocă 47,5 miliarde euro pentru cele mai defavorizate persoane, pentru a depăşi impactul pandemiei

FOTO Shutterstock

UE alocă resurse adiţionale de 47,5 miliarde euro pentru cele mai defavorizate persoane, pentru a depăşi impactul social și economic al pandemiei, anunţă Comisia Europeană, într-un comunicat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parlamentul European a votat acordul politic la care au ajuns colegiuitorii cu privire la propunerea Comisiei de a furniza mai multe fonduri pentru sprijinirea celor mai defavorizate persoane din Europa în faza de redresare. Statele membre ale UE vor putea utiliza în curând fonduri din pachetul „Asistenţă în materie de redresare pentru coeziune şi teritoriile Europei” (REACT-EU), care furnizează resurse suplimentare în vederea combaterii impactului social şi economic al pandemiei de COVID-19, pentru programe finanţate din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

FEAD oferă deja alimente, îmbrăcăminte şi alte tipuri de asistenţă materială de bază persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele şi finanţează activităţi de sprijinire a incluziunii sociale a acestora. În medie, din 2014, aproximativ 13 milioane de persoane beneficiază în fiecare an de sprijin din partea acestui fond. Potrivit unui raport al Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente, cererea înregistrată în băncile de alimente a crescut cu până la 50 % în comparaţie cu perioada anterioară pandemiei de COVID-19.

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat: „Trebuie să dăm dovadă de solidaritate faţă de persoanele care se confruntă cu sărăcia şi cu excluziunea socială din cauza acestei crize şi care au nevoie urgentă de asistenţă. Salut acest acord, care le va permite statelor membre să direcţioneze măsurile de sprijin către cei care au cea mai mare nevoie de ele prin intermediul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). Nu suntem cu toţii egali în faţa acestei pandemii, iar persoanele cele mai vulnerabile au mai mult de suferit. Acest acord este un semn clar că Uniunea Europeană continuă să fie alături de persoanele care au cea mai mare nevoie de sprijin.”

REACT-EU: fonduri suplimentare pentru a face faţă impactului social şi economic al pandemiei de COVID-19

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde EUR, include o sumă de 47,5 miliarde EUR pentru REACT-EU. Această iniţiativă pune la dispoziţie fonduri suplimentare pentru programele din cadrul politicii de coeziune aflate în curs de desfăşurare şi FEAD. Aceste fonduri pot fi cheltuite până la sfârşitul anului 2023, reducând astfel decalajul dintre răspunsul de urgenţă la criză şi redresarea pe termen lung sprijinită de noile programe din cadrul bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

Ţările UE dispun de flexibilitate pentru a decide modul în care distribuie resursele suplimentare din cadrul REACT-EU între diferitele fonduri. Majoritatea statelor membre intenţionează să aloce o parte dintre aceste fonduri suplimentare către FEAD, ceea ce va permite programelor să ofere în continuare sprijin persoanelor care au cea mai mare nevoie de acesta.

Datorită modificării Regulamentului FEAD, rata de cofinanţare a UE poate ajunge acum până la 100 %, pentru a garanta că statele membre dispun de mijloace financiare suficiente pentru a pune rapid în aplicare măsuri de sprijinire a celor mai defavorizate persoane. În plus, în conformitate cu REACT-EU, 11 % dintre resursele suplimentare pentru anul 2021 vor fi prefinanţate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările