Turiştii şi marea – Cum au prins românii gustul croazierelor şi cât plătesc pentru un pachet de servicii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii dau semne că au uitat de criză şi îşi diversifică planurile de vacanţă, fiind dispuşi să plătească şi peste 10.000 de euro pentru o croazieră pe mare.

Turiştii români au început să aibă pretenţii şi asta se vede în serviciile pe care le oferă agenţiile de turism care vând croaziere.  Ofertele pe acest segment pleacă de la câteva sute de euro pentru o croazieră de şase nopţi pentru un cuplu, dar ajunge şi la peste 35.000 de euro pentru turiştii cu preţenţii.

Cele mai mari vânzări pe acest segment le are agenţia croaziere.net, care anul trecut a trimis pe mare peste 5.000 de români şi a avut încasări de circa patru milioane de euro de pe urma acestui produs.

„Cererile pentru croaziere sunt în creştere la nivel mondial. Acest lucru se vede şi în România, pentru că în ultimii cinci ani am avut creştere permanentă. Sunt clienţi care merg într-o croazieră şi apoi se întorc şi cer din nou acest serviciu. Este un produs care creşte“, a declarat Ioan Băşea, proprietarul agenţiei croaziere.net.

Sfaturi pentru un preţ bun

Semnalele din piaţă sunt simple. La fel ca la pachetele turistice clasice, şi în cazul croazierelor cel mai economic sistem de a rezerva o vacanţă este prin early booking.

„O croazieră este mult mai ieftină dacă rezervarea se face prin early booking, de regulă cu cel puţin şase luni înainte de ziua plecării. Pe acest segment nu prea există oferte last minute. Ele sunt, însă foarte puţine“ a explicat Ioan Băşea.

Citiţi şi: Vacanţe cu frica în spate: Cum au lovit în turism atentatele de la Paris şi unde mai putem să ne petrecem concediile

Potrivit acestuia turiştii dispuşi la aventuri pe mare trebuie să ia în calcul şi cheltuielile suplimentare. „Croaziera, în sine, nu este foarte scumpă. Un sejur în Caraibe, la o cabină internă costă în jur de 1.000 de dolari pentru două persoane. În acest caz preţul creşte pentru că se adaugă banii pentru biletele de avion şi taxele ce trebuie plătite“, a arătat Băşea.

Jucătorii din piaţă mai spun că românii au cele mai multe cereri pentru croaziere în Marea Mediterană, apoi Marea Nordului, Marea Baltică, în general în Europa. „După 3-4 croaziere apar tentaţii noi şi apar cereri pentru Alaska, America de Sud sau Caraibe”, a mai spus Băşea.

De exemplu, prin early booking o croazieră în Mediterana de Est costă 1033 de euro de persoană pentru 13 nopţi, cu plecare în data de 10 iunie din Veneţia. În mod normal, preţul de catalog pentru acest sejur este de circa 2.000 de euro de persoană.

Croazierele „exotice“ au şi ele preţuri destul de atractive. De exemplu o croazieră de 10 nopţi în Caraibele de vest costă de la 489 de euro de persoană, cu plecare în data de 6 decembrie, din Miami. Această ofertă este pentru cazare în cabine interioare. Trebuie ştiut că la acest tip de croazieră cheltuilelie pentru transport şi taxe suplimentare sunt de de câteva ori mai mari.

Profilul turistului român de croaziere

Turistul român care preferă să plece într-o croazieră nu este de regulă putred de bogat. „Clienţii sunt de la angajaţi bugetari sau corporatişti, până la antreprenori şi profesiuni liberale“, a clarificat Ioan Băşea.

Citiţi şi: Turiştii străini au redescoperit România. Din ce ţări vin cei mai mulţi vizitatori

Acesta recunoaşte că în România nu se vinde foarte bine luxul pentru că liniile care au acest tip de produs au şi preţuri prohibitive. În cazul unui pachet de două persoane de 2.000 – 3.000 de euro la o linie medie, la una de lux acel pachet este de 5.000 – 6.000 de euro.

„În jur de 80-85% din turişti revin şi cer produse superioare. Nu revin însă cei care pleacă cu promoţii de 299 sau 399 de euro“, a precizat Băşea.

Acxesta mai spune că sunt şi situaţii în care clienţii vor cu adevărat aventură pe mare. „La sfârşitul anului trecut, un client, a rezervat o crpazieră de 90 de zile pentru care a plătit 25.000 de euro”, a detaliat proprietarul agenţiei croaziere.net.

Acesta mai spune că pentru siguranţa pasagerilor, liniile maritime care fac astfel de croaziere au exclus din trasee ţările cu probleme, cum ar fi Tunisia şi Egipt, iar din acest an nu mai sunt în program nici oprilrile din porturile din Turcia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite