Turcan vrea să-i convingă pe români să aleagă între pensie şi salariu: La privat nu poţi impune. Bugetarii să nu taie frunză la câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / George Calin
Foto Inquam Photos / George Calin

„La privat nu poţi să interzici cumularea pensiei cu salariul”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Digi24, explicând cum vor fi convinşi bugetarii să renunţe la astfel de practici.

„În momentul când se interzice cumulul pensie-salariu la stat, practic, un număr important de oameni în puterea muncii se pot îndrepta spre piaţa privată”, a declarat ministrul la Digi24.

  

Ministrul muncii spune că românii aşteaptă momentul ieşirii la pensie, iar „cifrele arată că, oarecum, chiar dacă ies la pensie, optează să lucreze după”.

„Aceste cifre care arată că avem 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu penalizare sau fără, plus aproximativ 900.000 de beneficiar de pensie de invaliditate au de urmaş. Dintre toţi aceştia, peste 200.000, după momentul pensionării, optează să lucreze. Cred că se raportează la varianta de vârstă de pensionare oarecum ca la un beneficiu pe care îl au şi nu ca la un moment în care viaţa activă se încheie şi după aceea beneficiezi de drepturile în urma unei viaţa de muncă. Provocarea noastră este să creştem şi să impulsionăm viaţa activă. Cifrele pe fond nu arată bine, avem o creştere a numărului de persoane care intră în pensie, avem o scădere a natalităţii, avem deja nişte semnale de creştere a şomajului, pentru că se resimt efectele pandemiei. Ca o primă soluţie trebuie să impulsionăm viaţa activă”, a mai spus Raluca Turcan.

Ministrul a mai spus că proiectul său în acest sens ar urma să fie aprobat în Guvern în următoarele două săptămâni.

„Mâine, în şedinţa de guvern va fi adoptată o ordonanţă prin care stimulăm părinţii să se întoarcă la muncă până la împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, primind un stimulent de reinserţie de 1.500 de lei pe toată durata cât ar fi beneficiat de concediu pentru creşterea copilului şi urmează în perioada următoare încă un set de măsuri active, prin are persoanele care se află în şomaj sau primesc ajutor social să primească nişte stimulente să intre în viaţa activă”, a completat Turcan.

Ea a explicat că „pe fond avem o creştere a numărului de pensionari, ceea ce înseamnă că presiune pe bugetul de asigurări sociale este una foarte mare, iar sustenabilitatea sistemului de pensie este şubredă”. Ministrul a avertizat că trebuie crescută rata de ocupare a forţei de muncă pentru că „la un moment dat îţi crapă frâiele economiei şi îţi scade puterea de cumpărare a unei pensii”.

Turcan a citat un studiu făcut în urmă cu şapte ani de Banca Mondială „în care se arată că, dacă nu se întâmplă o reformă majoră în sistemul de pensii putem ajunge ca în 25 de ani puterea de cumpărare a unei pensii medii în România să fie la echivalentul de 500 de lei”.

„La privat nu poţi să interzici cumularea pensiei cu salariul, însă, pe fond, în momentul când se interzice cumulul pensie-salariu la stat, practic, un număr important de oameni în puterea muncii se pot îndrepta spre piaţa privată, oameni pregătiţi, care pot reprezenta un input valoros pentru sistemul privat”, a mai spus ea.

Turcan a spus că îi va convinge pe români să aleagă doar salariul sau doar pensie „răspunzând pozitiv unui fenomen”. „Avem peste vârsta legală de pensionare 230.000 de oameni care, după ce s-au pensionat, aleg să se reangajeze. Şi atunci le spunem să rămână mai mult în câmpul muncii şi salariile să devină mai atractive, fie că vorbim de privat, fie de stat”.

Ministrul muncii a mai spus că salarizarea în sistemul public şi în privat „nu trebui să fie puse în antiteză, totul este ca activitatea lor să fie eficientă în sistemul public, să nu taie frunză la câini şi să primească sporuri de 60%”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite