Turcan: „Se schimbă formula de calcul a pensiilor. Vrem să creăm un sistem de bonificare astfel încât oamenii să fie stimulaţi să rămână mai mult la muncă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan / FOTO Facebook
Raluca Turcan / FOTO Facebook

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat că formula de cacularea a pensiilor va fi schimbată, noua metodă urmând să fie anunţată la începutul anului 2023. Turcan spune că se va urmări implementarea unui „sistem de bonificare” în calculul pensiilor pentru a stimula rămânerea oamenilor mai mult la locul de muncă.

„Se schimbă formula de calcul a pensiilor. O să anunţăm la începutul anului 2023. Vom ajunge la o formulă de calcul a pensiilor prin care pensiile mai mici să crească mai mult decât pensiile care ies în momentul de faţă mai mari pentru cei care se pensionează. Este o schimbare fundamentală de calcul a pensiilor în România. De asemenea, intenţionăm ca pentru cei care optează să rămână în activitatea profesională să creăm un sistem de bonificare în calculul pensiilor astfel încât oamenii să fie stimulaţi să rămână mai mult la muncă. În momentul în care la calculul pensiei se adaugă un procent în funcţie de cât au contribuit oamenii are legătură cu perioada de contributivitate şi cu nivelul veniturilor. E un stimulent pentru cei care rămân în activitatea profesională”, a declarat marţi seară Raluca Turcan, la Digi24.

În privinţa evaluării dosarelor de pensii, Ministrul Muncii a mai anunţat că aproximativ 519.000 de dosare de pensii au fost evaluate şi digitalizate până în prezent, susţinând că, dacă procedura ar fi început în 2019, până în prezent ar fi fost cel puţin două milioane de dosare transformate în format electronic. Turcan a menţionat că, pe cele o mie de locuri disponibile suplimentar în casele de pensii pentru acest proces de digitalizare, s-au înscris peste 6.000 de persoane.

„Până în acest moment, avem aproximativ 519.000 de dosare evaluate şi digitalizate, adică din dosare cu şină am ajuns într-un format electronic, asigurat cu resurse proprii şi în parteneriat instituţional. Şi nu pot să nu mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă acest lucru începea, aşa cum era prevăzut în lege, în anul 2019. Probabil că acum am fi avut minim, cu toată îngăduinţa, 2 milioane de dosare digitalizate şi evaluate”, a mai spus Raluca Turcan, întrebată despre recalcularea pensiilor.

Ea a spus că a fost suplimentat personalul caselor judeţene de pensii.

„Astăzi s-a încheiat procedura de depunere a dosarelor şi pentru cele o mie de locuri suplimentare pentru oameni care să intre în procesul de digitalizare s-au înscris 6.058. Aşadar şase pe loc, doar în procedura de depunere a dosarelor”, a punctat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţa, săptămâna trecută, că personalul din casele de pensii va fi suplimentat cu 1.000 de posturi pe o perioadă determinată, până la 30 decembrie 2022, doar pentru evaluarea dosarelor de pensii, recrutările înceapând în 27 august. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite