Turcan: 85 de milioane de euro din PNRR sunt destinaţi reformei sistemului de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Mediafax
Foto Mediafax

Ministerul Muncii are la dispoziţie 368 de milioane de euro, prin PNRR, pentru a susţine reforma marilor sisteme publice, pentru infrastructura socială şi pentru digitalizarea instituţiilor care ţin de minister, a afirmat ministrul de resort, Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, 85 de milioane de euro sunt alocaţi reformei sistemului de pensii, care include atât elaborarea unui nou cadru legislativ şi digitalizarea dosarelor de pensii, ambele deja demarate, cât şi digitalizarea Casei Naţionale de Pensii Publice şi a structurilor teritoriale.

O sumă de 187 de milioane de euro este destinată investiţiilor în infrastructura socială: 150 de centre de zi pentru copii aflaţi în risc de separare, centre de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, dar şi centre de zi pentru consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii, cu o alocare de 50 milioane de euro.

Ministrul Muncii a precizat, în context, că, în acest moment, 89% dintre unităţile administrativ teritoriale nu sunt deservite de astfel de centre.

O alocare de 50 de milioane de euro merge către 55 de centre de zi, centre de servicii de recuperare de tip ambulatoriu pentru persoane cu dizabilităţi, în condiţiile în care 98% dintre unităţile administrativ teritoriale nu au aceste servicii.

Pentru 71 de centre de asistenţă şi reabilitare destinate vârstnicilor este prevăzută o sumă de 87 de milioane de euro. 94% din unităţile administrativ teritoriale nu sunt deservite de astfel de centre, în momentul de faţă.

De asemenea, prin PNRR sunt alocate 85 de milioane de euro pentru digitalizare: digitalizarea serviciilor de ocupare oferite cetăţenilor şi angajatorilor prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru care sunt alocate 17,4 milioane de euro; digitalizarea serviciilor de acordare a beneficiilor de asistenţă socială prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, incluzând aici operaţionalizarea sistemului IT pentru implementarea venitului minim garantat, cu o alocare de 43 milioane de euro; digitalizarea evidenţei şi monitorizării relaţiilor de muncă, dar şi a activităţii de control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, prin Inspecţia Muncii, cu o alocare totală de 24 de milioane de euro.

"Pe lângă aceste investiţii, în PNRR sunt prevăzute reforme care asigură: un nou cadru legal pentru sprijinirea familiilor care trăiesc în sărăcie, cu copii în întreţinere, astfel încât aceştia să poată fi menţinuţi în familie; un sistem de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi prin prevenirea instituţionalizării şi îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor adulte cu dizabilităţi; crearea unui cadru ce asigură îngrijirea de lungă durată pentru persoanele vârstnice şi promovează îmbătrânirea activă; implementarea venitului minim de incluziune; un nou cadru legal pentru calcularea salariului minim pe economie", a mai precizat Raluca Turcan.

Componenta socială din PNRR a fost una dintre cele mai mature şi printre primele închise în discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene, subliniază ministrul de resort.

Turcan a anunţat, în context, că a început deja implementarea celor mai importante proiecte incluse pentru finanţare: digitalizarea dosarelor de pensii, inclusiv suplimentarea personalului necesar pentru a finaliza la timp acest demers, demararea procedurilor de elaborare a documentaţiilor pentru implementarea măsurilor pe reformă a pensiilor, a salarizării în sectorul public şi a îngrijirii de lungă durată pentru persoane vârstnice şi lucrăm la definitivarea noului cadru legal în domeniul pensiilor, salarizării, asistenţei sociale.

Finanţarea prin PNRR va fi completată, tot prin fonduri europene, cu Programul Operaţional de Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS) 2021-2027, cu o valoare estimată de aproximativ 3,6 miliarde euro, cât şi cu Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare (POEO) 2021-2027, cu o valoare estimată de aproximativ 3,9 miliarde euro, a mai scris sursa citată.

Comisia Europeană a adoptat, luni, o evaluare pozitivă a Planului de redresare şi rezilienţă al României, care va putea primi, astfel, din partea UE, granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 3,6 miliarde euro sub formă de prefinanţare, şi anume 13% din suma totală alocată României. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite