Transportatorii cer Ministerului Finanţelor să ramburseze mai repede acciza la motorină

Transportatorii cer Ministerului Finanţelor să ramburseze mai repede acciza la motorină

Transportatorii români au acuzat deseori că se confruntă cu probleme legate de recuperarea cu întârziere a sumelor care reprezintă diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi cel diferenţiat

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), unul dintre patronatele transportatorilor, cere Ministerului Finanţelor să urgenteze procedurile de restituire a accizei pentru motorină şi să accepte de la Autoritatea Rutieră Română (ARR) un număr mai mare de cereri de rambursare, potrivit unui comunicat publicat luni.

Transportatorii români au acuzat deseori că se confruntă cu probleme legate de recuperarea cu întârziere a sumelor care reprezintă diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi cel diferenţiat, prevăzute în Codul fiscal, pentru motorina utilizată.
 
Potrivit UNTRR, principala cauză a problemei o reprezintă faptul că Ministerul Finanţelor nu acceptă de la ARR mai mult de 40 de cereri de rambursare a accizei pe săptămâna.
 
ARR este autoritatea care verifică eligibilitatea fiecărui vehicul şi efectuează o analiză în urma căreia, în termen de maximum 15 zile de la data depunerii, aprobă sau respinge cererea de rambursare.
 
Conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, anul acesta au fost plătite doar 660 de cereri, adică 15 cereri pe săptămână, valoarea totală a rambursărilor fiind de 16,16 milioane lei.
 
”UNTRR solicită Ministerului Finanţelor să accelereze procesarea cererilor şi mai ales să urgenteze efectuarea plăţilor, astfel încât procedurile de restituire a accizei pentru cererile depuse la ARR să fie plătite în conformitate cu art. 15 din HG 537/2014 în maxim 75 de zile de la înregistrare. ARR trebuie să le soluţioneze în termen de maximum 45 de zile lucrătoare iar plata trebuie efectuată în maxim 30 de zile lucrătoare”, se arată în comunicat.
 
UNTRR se plânge şi de procesarea lente a plăţilor are loc în condiţiile în care bugetul iniţial de 10 milioane a fost suplimentat pentru anul 2016 cu 83 milioane lei, oricum mai mic decât cel estimat pentru anul 2016, de 643,2 milioane lei.
 
În 2013, Guvernul condus de Victor Ponta a decis introducerea unei accize suplimentare la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, susţinând că banii vor fi folosiţi pentru finanţarea construcţiei de autostrăzi.
 
Ulterior, din cauza presiunii venite din partea transportatorilor, Guvernul a decis să restituie o partea a accizei companiilor de transport.
 
În aprilie 2014, MFP a stabilit procedurile prin care transportatorii pot să recupereze suma de 4 eurocenţi din acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de motorină.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: