Transportatorii spun că vor creşte preţurile la carburanţi, dacă negocierile pe supraacciză eşuează. Mişa susţine că nu ştie cât mai costă benzina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi mai mulţi jucători din piaţă au anunţat că preţurile la raft nu se vor majora după introducerea supraaccizei la carburanţi, acestea ar putea creşte substanţial, în cazul în care Executivul nu se angajează să returneze transportatorilor o parte din supraacciză. Ministrul Finanţelor spune că nu ştie dacă s-a majorat preţul, dar urmăreşte situaţia.

UPDATE, ora 16,00: Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a afirmat, marţi la Parlament, că nu a urmărit preţul carburanţilor la pompă şi nu ştie dacă acesta s-a majorat, afirmând că „indiscutabil” urmăreşte să vadă ce se întâmplă din punctul acesta de vedere. Mişa a precizat că înaintea reintroducerii supraaccizei a avut discuţii „cu jucătorii din piaţă” despre menţinerea preţurilor la pompă, dar nu a primit angajamente în acest sens.

„Sincer, nu am urmărit care este preţul la pompă, din punctul ăsta de vedere. Noi, când am făcut analiza, am ţinut cont de faptul că în momentul în care s-a redus acciza, ea nu s-a regăsit nici în preţul de la pompă, într-o scădere direct proporţională a preţului la pompă, dar nici într-o creştere a impozitului pe profit al companiilor care vindeau carburanţi, ceea ce ne-a făcut să ne dăm seama că această diferenţă pe care statul o lăsase ca o facilitate pentru fiecare cetăţean a fost preluată de către companii”, a spus Mişa, citat de news.ro, precizând că a demarat o serie de controale.

După ce jurnaliştii i-au spus că preţul la combustibili a crescut la pompă, ministrul Finanţelor a spus că urmăreşte acest aspect.

„Urmărim indiscutabil să vedem ce se întâmplă şi din punctul ăsta de vedere, vom monitoriza şi ulterior să vedem dacă creşterea de preţ se regăseşte într-o creştere a profitabilităţii companiilor care vând carburanţi, pentru că în mod firesc ar trebui ca acea diferenţă peste valoarea cu care a crescut acciza să se regăsească în profitul companiilor şi, automat, într-un impozit pe profit mai mare la nivelul bugetului de stat”, a precizat Mişa.

Transportatori: Premierul a spus că se va gândi dacă va returna o parte din acciză

COTAR şi celelalte patronate din transporturi au cerut Guvernului să găsească o soluţie pentru returnarea unui coeficient din supraaciză. A doua rundă de negocieri va avea loc la 1 octombrie, după cea de-a doua majorare a preţului carburanţilor. 

„Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) aminteşte Guvernului României că Transporturile aduc 5% din Produsul Intern Brut. Pornind de la această realitate economică, cerem o soluţie la problema creşterii preţului carburantului, după introducerea supraaccizei la motorină şi benzină”, a informat marţi patronatul.

La primele discuţii – purtate a doua zi după ce benzinarii au scumpit carburanţii - premierul Mihai Tudose a spus că în cazul în care preţul carburantului va creşte la pompă, „se va gândi dacă va returna o parte din acciză”. 

Benzinarii şi-au încălcat promisiunea de a nu majora preţurile

„Întrucât, până la data de 15 septembrie, la preţul carburantului s-au adăugat câţiva bani, iar după 15 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei, preţul carburantului s-a mai mărit cu încă 10-12 bani, COTAR şi celelalte patronate din Transporturi cer Guvernului României să găsească o soluţie pentru transportul comercial, de returnare a unui coeficient din supraaciză”, subliniază confederaţia, considerând că „cei care au lucrat la promovarea acestei OUG nu au luat în calcul şi oscilarea preţului de carburant, la achiziţie”. „Nu s-a luat în calcul nici faptul că promisiunile făcute de benzinari Guvernului nu vor fi respectate. Aşa cum era previzibil, benzinarii au mărit preţul la pompă”, susţin transportatorii.

De altfel, benzinarii au majorat preţul la pompă cu câţiva bani chiar înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei, imediat după ce premierul anunţase că va supraacciza carburanţii.

   

Transportatorii asigură 5% din PIB. Procentul poate scădea din cauza supraaccizei

   

COTAR a participat, 16 septembrie, la o întâlnire cu secretarul general al guvernului, pentru a discuta problema supraaccizei la motorină. Au mai luat parte şi alte patronate din transport, precum şi reprezentanţi ai ANAF şi ai Guvernului. 

După a doua treaptă de mărire, respectiv 1 octombrie, transprtatorii vor avea o nouă întâlnire cu reprezentanţii Guvernului, pe acest subiect. „Sperăm într-o rezolvare corectă şi firească pentru transportul comercial, astfel încât acest sector să nu fie afectat şi, pe cale de consecinţă, să nu scadă procentul de 5% din PIB pe care îl asigură, în prezent, transportatorii”, încheie COTAR.

   

Preţurile la pompă au crescut cu 0,16 lei/l

Supraaciza la carburanţi a intrat în vigoare vineri, dată de la care s-a înregistrat o creştere cu 0,16 lei pe litru la pompă pentru toate cele trei categorii de combustibil. În funcţie de benzinărie, preţurile au crescut diferit, de la 7 până la 16 bani. O a doua majorare se va aplica începând din 1 octombrie.

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 30 august, majorarea accizelor la carburanţi în două etape - de la 15 septembrie şi 1 octombrie.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, anunţa că introducerea supraaccizei va genera o majorare de câte 0,16 lei/litru pentru toate tipurile de carburanţi - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină. El susţinea că această majorare se produce în etape „pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”.

Romalimenta: Supra-acciza la carburanţi aduce un val de scumpiri până-n Crăciun

Ulterior, transportatorii, industria alimentară şi patronatele au susţinut că introducerea supraaccizei la carburanţi nu se va resimţi aproape deloc în perioada imediat următoare, scumpiri ale preţurilor putându-se înregistra doar în mod speculativ, la comercianţii care nu fac niciun fel de calculaţie de preţ. Impactul major va avea loc însă spre sfârşitul anului, când toate cheltuielile suplimentare se vor reflecta în preţuri.

Spre sfârşitul anului vom avea, probabil, o mare creştere a preţurilor. Vor fi majorări substanţiale”, a declarat pentru „Adevărul” Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

„Mâine vor scumpi cei care n-au habar, speculanţii, cei care merg la plesneală, care nu fac niciun fel de calculaţie. Cei care au văzut că s-au scumpit carburanţii şi cresc şi ei preţurile, fără a avea vreun motiv real legat de transportul mărfurilor. Preţurile nu cresc de pe o zi pe alta. Fiecare companie îşi va face un calcul înainte de a majora preţul final”, a adăugat Minea.

Acesta a explicat că strict scumpirea carburanţilor nu va avea impact imediat asupra preţurilor, dar este foarte posibil ca, pe termen lung, să aibă efecte negative asupra economiei şi industriei.

  

Transportatorii spuneau că nu vor creşte tarifele                                             

De altfel, transportatorii s-au angajat să suporte singuri creşterea preţurilor la carburanţi, afirmând că nu vor creşte tariful de transport. „Tarifele de transport nu vor creşte. Creşterea preţurilor produselor de larg consum s-ar putea face doar invocând în mod fals transportul. Preţurile ar putea crescute artificial de marile lanţuri de magazine, supermarketuri, hipermarketuri”, a declarat pentru „Adevărul” Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite