Transportatorii ameninţă cu noi proteste dacă ASF fixează un tarif mai mare la RCA

Transportatorii ameninţă cu noi proteste dacă ASF fixează un tarif mai mare la RCA

Scumpirea RCA a declanşat un amplu protest al transportatorilor FOTO Adevărul

Cele patru patronate ale transportatorilor rutieri care au organizat proteste în 15 septembrie ameninţă cu noi mişcări de stradă dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu respectă protocolul semnat la jumătatea lunii trecute şi să încarcă preţul poliţelor asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) cu cheltuieli administrative de 40%.


Guvernul a dat dreptul ASF, prin Ordonanţă de Urgenţă, să fixeze preţuri maxime pentru poliţele RCA pentru o perioadă de şase luni.

Patronatele care au făcut anunţul sunt Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002).

Cele patru patronate susţin că cheltuielile administrative ale firmelor de asigurare care vând RCA în România se situează între 17% şi 40%.

ASF a anunţat pe 15 septembrie, după întâlnirea cu reprezentanţii transportatorilor rutieri care au organizat protestele la nivel naţional, că urma să stabilească un tarif de referinţă pentru asigurările auto obligatorii RCA, estimând un nivel de 7.500 de lei pe an în cazul camioanelor de peste 16 tone.
Însă preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu acordat Profit.ro, că ţinta de tarif RCA calculată iniţial în prezenţa asociaţiilor transportatorilor va fi modificată.

Cea mai importantă influenţă va veni dinspre reevaluarea cheltuielilor administrative suportate de firmele de asigurare.

Cele patru patronate resping, însă, orice modificare.

„Dacă ASF nu înţelege să asigure condiţiile minime obligatorii de informare, transparenţă şi corectitudine în calculul tarifelor RCA maximale (...), patronatele din transporturile rutiere avertizează că vor relua în cel mai scurt timp protestele la nivel naţional”, se arată în comunicatul transportatorilor.
Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările