Transferul contribuţiilor i-ar putea determina pe salariaţi să-şi facă PFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai multe societăţi comerciale plătesc angajaţii în regim de PFA pentru a evita contribuţiile sociale mari

O comparaţie făcută de EY România din punct de vedere al contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit ce vor fi plătite de la 1 ianuarie de către salariaţi şi de PFA arată că, indiferent cât ar câştiga într-o lună o persoană fizică autorizată, nivelul de contribuţii va fi acelaşi, adică 665 lei/lună.

Modificările aduse Codului Fiscal, care intră în vigoare la 1 ianuarie, privesc deopotrivă trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, reducerea impozitului pe venit şi se referă atât la salariaţi, cât şi la persoanele fizice autorizate.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 aduce modificări importante în domeniul impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale. În acest context, reducerea impozitului pe venit şi transferul de contribuţii sociale de la angajator la angajat (cu reducerea doar la nivel procentual a acestora şi asta limitat la doar 2%) au reprezentat subiectele cel mai dezbătute în ultima perioadă. 

„Modificări substanţiale sunt aduse nu doar veniturilor de natură salarială, ci şi celor din activităţi independente. Dacă modificările pentru veniturile din salarii au stârnit multe dezbateri controversate, cele privind activităţile independente au părut să treacă mai mult neobservate sau extrem de puţin atinse”, au declarat specialiştii EY.

Aceştia au calculat nivelul de contribuţii sociale care ar urma să se datoreze pentru cele două tipuri de venit – salariul şi cel provenit din activităţi independente – şi au constatat „o discrepanţă semnificativă, care nu poate să nu ridice nişte semne de întrebare cu privire la scopul avut prin introducerea unor astfel de modificări, precum şi la tentaţiile care ar putea să apară în viitor cu privire la forma de muncă sau colaborare între companii şi persoanele fizice”.  

PFA plăteşte contribuţiile la un plafon de 1900 lei

Astfel, în contextul în care un salariat câştigă un venit salarial brut de 5.000 lei/lună, acesta va avea aceeaşi povară fiscală (impozit pe venit şi contribuţii sociale individuale) ca şi persoana care câştigă un venit din activităţi independente de 3 ori mai mare (mai specific - 14.575 lei). 

„De unde această diferenţă enormă? Aceasta rezultă ca urmare a introducerii plafonului lunar la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară (i.e., prevăzut a fi de 1.900 lei), pentru care se vor datora contribuţiile sociale în cazul veniturilor din activităţi independente. Deşi venitul la care se poate asigura în scopuri de asigurări sociale o persoană care desfăşoară activităţi independente poate fi unul ales, e puţin probabil ca acest venit ales să fie de prea multe ori mai mare decât cel minim impus de lege”, consideră specialiştii.

Din ianuarie, contribuţiile pentru salarii sunt în creştere, cele pentru PFA sunt în scădere

Specialiştii EY avertizează că, deşi în prezent, există plafoane la aceste contribuţii în cazul veniturilor din activităţi independente, totuşi, acestea sunt relativ mai mari. 

„În consecinţă, începând cu 1 ianuarie 2018, deşi contribuţiile sociale plătite pentru un venit salarial sunt în creştere, cele plătite pentru veniturile din activităţi independente sunt în scădere. Astfel, ajungem la concluzia că, oricât de mult ar câştiga pe lună o persoană fizică din activităţi independente, fie 5.000 lei, fie 1.000.000 lei, nivelul de contribuţii va fi acelaşi, adică 665 lei/lună”, notează EY.  

Luând în calcul o posibilă migrare din partea salariaţilor către sectorul PFA, experţii EY, arată însă că o astfel de migrare ar putea încălca legea dacă nu sunt respectate diverse condiţii. 

„Dacă ne aducem bine aminte, o astfel de structură a fost des şi în mod abuziv folosită în trecut şi a fost expusă diverselor controale fiscale (reclasificarea în activităţi dependente). Iar, în final, s-a ajuns la amnistia fiscală”, se arată în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite