Transelectrica a inaugurat linia electrică aeriană de 400 kV de interconexiune între Reşiţa şi Pancevo

Transelectrica a inaugurat linia electrică
aeriană de 400 kV de interconexiune între Reşiţa şi Pancevo

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat marţi, 15 mai 2018, Linia Electrică Aeriană 400 kV de interconexiune Reşiţa (România) – Pancevo (Serbia). Investiţia este în valoare de 81,5 milioane de lei şi este realizată integral de companii româneşti, de la proiectant la executant şi consultant.

Ştiri pe aceeaşi temă

LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo este proiectată de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, iar lucrările au fost executate de ELECTROMONTAJ SA, având ca subcontractori: EMFOR Montaj SA, TERRASOND SRL, ICEMENERG SA, Politehnica Bucureşti, ARC VISION SRL. Consultantul proiectului a fost ROENG T.E.C. De asemenea, proiectul a beneficiat de suportul susţinut şi de implicarea tuturor autorităţilor locale din judeţul Caraş-Severin şi din judeţul Timiş.

LEA 400 kV Reşiţa-Pancevo este un proiect de interes comun, parte din „Mid Continental East Corridor”, iar unul dintre rolurile sale principale este acela de a întări sistemul electroenergetic naţional şi pe cel sud-est european. Realizarea LEA 400 kV Reşiţa-Pancevo va permite eliminarea congestiilor majore în zona celor doua sisteme electroenergetice, românesc şi sârbesc, precum şi creşterea capacităţii de transfer între România şi Serbia şi în toată zona de sud-est a Europei. Prin realizarea acestei investiţii, România îşi va atinge ţinta europeană obligatorie de interconectivitate de 10% pentru anul 2020.

„Aş vrea să vă asigur că efortul investiţional al Companiei va continua într-un ritm susţinut în perioada următoare. Suntem încurajaţi de faptul că, aşa cum arată statistica în ceea ce priveşte economia din România, în 2017 profitul în segmentul cu capital românesc este de 1,9 ori mai mare decât în cel al segmentului cu capital străin. Credem cu putere că putem face progrese şi mai importante”, a declarat Gheorghe Olteanu, preşedintele Consiliului de Supraveghere al CNTEE Transelectrica SA.

La rândul său, Directorul General Executiv al Transelectrica, Adrian Constantin Rusu, a subliniat faptul că realizarea LEA 400 kV de interconexiune Reşiţa-Pancevo este doar o primă parte a unei serii de investiţii ale Companiei. ”Este foarte important de spus că realizarea LEA Reşiţa-Pancevo este o etapă cu ştafetă. În toate sucursalele Companiei există un efort investiţional susţinut. Urmează proiecte la fel de mari şi de importante: tocmai a fost deblocat proiectul LEA Oradea-Bekescsaba; avem în lucru LEA Gutinaş-Smârdan; acum câteva săptămâni am semnat contractul de finanţare cu Comisia Europeană pentru LEA Cernavodă-Stâlpu. Avem în faţă proiecte provocatoare şi cel puţin la fel de importante ca linia Reşiţa-Pancevo. Transelectrica este o companie cu o capacitate extraordinară, cu o resursa umană excepţională pe care ne propunem să o valorificăm şi să transformăm această companie strategică la nivel naţional într-un fanion al energeticii româneşti”, a declarat Adrian Constantin Rusu, Directorul General Executiv al Transelectrica.

La festivitatea de inaugurare a participat şi directorul general al EMS, operatorul de transport şi sistem din Serbia, Jelena Matejić.

„Linia Reşia-Pancevo a fost pentru noi cel mai important proiect din ultimii 10 ani. Ne-am alăturat de la început ideii de a realiza acest proiect important, iar în toată perioada am avut o colaborare de succes, bazată pe un sprijin reciproc permanent. Împreună am reuşit să energizăm această linie. Sperăm ca în viitor să colaborăm şi mai mult, noi suntem în mod tradiţional deschişi la cooperarea cu România”, a transmis Jelena Matejić, directorul general EMS.

La ceremonia de inaugurare a liniei de interconexiune Reşiţa-Pancevo au participat: preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu; subprefectului judeţului Caraş-Severin, Cătălin Hogea; primarii celor 11 localităţi traversate de linia electrică aeriană; conducerea CNTEE Transelectrica SA – Consiliu de Supraveghere şi Directorat, precum şi specialişti din managementul executiv şi Sucursale de Transport; conducerea operatorului de transport şi de sistem din Serbia EMS, Directorul General Jelena Matejić şi Directorul de Investiţii EMS Nadica Stojanović; cât şi reprezentanţi ai companiilor contractoare şi colaboratoare.

Porţiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo, finalizată la 30 martie 2018, este realizată în varianta dublu circuit şi traversează 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin: municipiul Reşiţa, comunele Ezeriş, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berlişte, Ciudanoviţa, Grădinari, Vărădia şi Vrani.

LEA 400 kV Reşiţa - Pancevo are o lungime pe teritoriul României de 63 de kilometri şi un număr de 206 stâlpi. Lungimea liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri. Lucrările pentru construcţia liniei au început în octombrie 2014.

Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 38.000 MVA şi 8.834,4 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a 8 sucursale de transport.

citeste totul despre: