Tragedia din Colectiv: ISCIR spune că a controlat în 2015 producătorii şi distribuitorii de stingătoare, dar nu a găsit probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) a controlat în acest an toţi producătorii, importatorii şi distribuitorii de stingătoare, dar nu a găsit neconformităţi, a anunţat autoritatea, după ce şeful producătorilor locali a acuzat că piaţa este invadată de produse de proastă calitate, aduse din China şi care pot exploda, întrucât lipsesc controalele.

„În perioada 27 ianuarie - 27 octombrie 2015, ISCIR, prin Serviciul de Supraveghere a Pieţei, a efectuat controale la toţi producătorii naţionali de stingătoare şi la toţi importatorii şi distribuitorii identificaţi în baza documentelor transmise de Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), conform protocolului de colaborare între ISCIR şi ANV. În urma controalelor nu s-au identificat neconformităţi majore pentru loturile verificate“, a declarat Eugen-Lucian Trifan, inspectorul-şef al ISCIR.

Potrivit instituţiei, controalele se desfăşoară, respectând reglementările europene, prin verificări programate, dar şi reactiv, în cazul reclamaţiilor.

Constantin Toma, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Stingătoare, a declarat săptămâna trecută că cererea de stingătoare a crescut foarte mult în urma tragediei din Clubul Colectiv, însă piaţa este invadată de produse de proastă calitate, periculoase, din cauza lipsei controlului din partea autorităţilor.

„Este absolut incredibil. Pompierii nu-şi fac treaba deloc. Au structură de supraveghere a pieţei - IGSU. Am fost şi personal, ca preşedinte al asociaţiei, am făcut şi un ONG pentru treaba asta. Am fost inclusiv la comandantul pompierilor. L-a chemat pe cel de la supravegherea pieţelor - un maior, sunt vreo doi pe toată ţara, maiorul şi încă unul. Nu fac absolut nimic. Mai este o structură care se numeşte ISCIR, pentru supravegherea pieţei din partea Ministerului Economiei, care nu verifică nimic“, a spus Toma.

Stingătoarele lucrează la o presiune de 24 de bari şi pot exploda oricând, pentru că nu respectă nicio legislaţie, nicio prescripţie tehnică, a mai afirmat preşedintele asociaţiei.

„Stingătoarele sunt un pericol în sine, pentru că pot exploda, iar în al doilea rând nu-şi fac treaba. Pulberea este de foarte proastă calitate. (...) Alea nu sunt stingătoare, sunt nişte produse vopsite roşu, pe care scrie stingător“, a adăugat el.

Potrivit acestuia, din China se importă peste 90% din stingătoare şi materialele folosite de fabricile care produc în România, multe cu acţionariat chinez.

Constantin Toma este proprietarul grupului de firme Romet, cu afaceri anuale de câteva sute de milioane de euro. Grupul Romet a deschis în 2012 o fabrică la Buzău pentru a produce stingătoare, conform standardelor din vestul Europei, însă importurile de produse necontrolate au dus la închiderea fabricii după numai doi ani, a afirmat el.

Bilanţul incendiului din Colectiv

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În 13 zile de la tragedie au decedat alte 26 de persoane, numărul victimelor ajungând, joi, la 53.

În spitalele din Bucureşti erau internate joi 67 de persoane rănite în incendiu, dintre care 15 în stare critică şi gravă.

În ce priveşte autorizarea de securitate la incendiu a clubului Colectiv şi controalele care ar fi trebuit făcute de ISU Bucureşti - Ilfov, procurorii militari de la DNA au deschis un dosar penal şi au pus sub acuzare doi angajaţi de la ISU Bucureşti - Ilfov, respectiv căpitanii Antonina Radu şi George Petrică Matei. 

Aceştia sunt acuzaţi că au permis funcţionarea în continuare a firmei care deţine clubul Colectiv, deşi ştiau că nu aveau autorizaţie de securitate la incendiu şi, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

Cei trei patroni ai Clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, sunt arestaţi preventiv din 3 noiembrie, fiind acuzaţi de ucidere din culpă în cazul incendiului din clubul Colectiv.

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite