Tradeville: România se va confrunta în 2015 cu probleme structurale mai vechi, dar şi cu provocările de la nivel global, precum deflaţia şi geopolitica Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deflaţia din Occident şi problemele cu Rusia sunt principalele riscuri externe, în vreme ce infrastructura şi demografia sunt cele mai importante probleme interne ale României
Deflaţia din Occident şi problemele cu Rusia sunt principalele riscuri externe, în vreme ce infrastructura şi demografia sunt cele mai importante probleme interne ale României

România trebuie să răspundă, în 2015, la două tipuri de provocări: indentificarea unor soluţii pentru rezolvarea unor probleme mai vechi care ţin de nivelul structural al ţării noastre şi evitarea principalelor riscuri care se prezintă la orizont – potenţiale presiuni deflaţioniste în special în Europa de Vest şi posibile turbulenţe geopolitice în regiune, potrivit unei analize realizată de către compania de brokeraj Tradeville.

Reducerea cotaţiilor petrolului are şanse mari să continue şi în 2015, cu impact negativ pentru companiile petroliere, dar şi pentru producătorii de energie, dar pozitiv pentru afacerile care folosesc petrolul şi derivatele sale ca materie primă ori combustibil şi pentru industriile energo-intensive. De altfel, reducerea drastică a preţurilor petrolului este comparabilă cu un program de stimulare a  economiei prin ieftinirea ce o induce în costul energiei.

Totuşi, cotaţii mai reduse ale energiei contribuie pe termen scurt la înrăutăţirea fenomenului de reducere a preţurilor (deflaţie) ce afectează o serie de economii importante la nivel global, precum Uniunea Europeană, Japonia, China, potrivit lui Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville. 

Acest risc este, însă, contrabalansat de creşterea probabilităţii unui program masiv de stimulare monetară ce ar urma să fie lansat de Banca Centrală Europeană în 2015.

Rusia, principala problemă geopolitică

Cel mai greu de controlat este, însă, elementul geopolitic. După prăbuşirea rublei şi înrăutăţirea condiţiilor de trai pentru unii dintre cetăţenii Federaţiei Ruse, nivelul de adversitate între aceasta şi membrii NATO a crescut, în timp ce în Ucraina situaţia este în continuare dificilă. Deşi România nu ar trebui să fie afectată la nivel fundamental, însă dintr-un exces de prudenţă mulţi investitori ar putea evita această regiune, inclusiv ţara noastră, până la dispariţia tensiunilor militare din interiorul Ucrainei. 

Demografia şi infrastructura

În ceea ce priveşte problemele structurale, acestea ţin de nivelul de ocupare scăzut, sporul natural negativ şi infrastructura deficitară. 

Doar un sfert sau o cincime din populaţie produce venituri din care se asigură serviciile publice (sănătate, drumuri, servicii de urgenţă, asistenţă socială etc.), astfel că o revizuire a sistemelor de asistenţă socială, alături de programe serioase de reorientare şi recalificare profesională sunt imperative în acest sens. Ele nu vor rezolva întru totul acest neajuns al economiei noastre, dar ar trebui să ajute în mod semnificativ la îmbunătăţirea volumului de venituri publice şi, mai ales, a nivelului general de trai.

Sporul natural negativ este o problemă la nivelul întregii Uniuni Europene, în special în partea de vest, dar se manifestă şi în România, cauza cea mai probabilă fiind calitatea vieţii. 

Infrastructura deficitară se referă inclusiv la sistemul public destul de ineficient (de ex. gradul de absorbţie slab al fondurilor europene, problemele în colectarea taxelor şi impozitelor, un sistem medical de care sunt nemulţumiţi atât bolnavii, cât şi personalul sanitar), dar şi la infrastructura de trasport sau reţeaua electrică şi de utilităţi publice. Aceste lucruri sunt, prin excelenţă, apanajul autorităţilor publice, astfel că soluţia ar trebui să vină din partea lor. 

Fonduri europene şi listări

O combinaţie de fonduri europene şi sume colectate prin intermediul pieţei de capital ar trebui să asigure „combustibilul necesar“, care ar putea funcţiona ca un catalizator pentru schimbări pozitive majore în economia ţării. 

„Este puţin probabil ca aceste probleme să fie rezolvate în mod durabil în 2015, însă putem spera măcar în întreprinderea unor măsuri care să arate că ţara este în mod serios preocupată de rezolvarea acestor deficienţe structurale majore”, conchide Dumitrescu.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/pre-ul-petrolului" target="_blank">View the story "preţul petrolului" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite