Totul despre şomajul tehnic. ANOFM se pregăteşte pentru 1 milion de persoane. Când şi cum vor fi depuse cererile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) este pregătită să plătească indemnizaţii de şomaj tehnic pentru un număr de până la un milion de persoane, a declarat preşedintele instituţiei, Victor Picu, într-un interviu pentru Agerpres.

Banii vor ajunge pentru toţi angajaţii trecuţi în şomaj tehnic, scopul fiind salvarea locurilor de muncă ale acestora de la desfiinţare, a explicat şeful ANOFM, pentru Agerpres, care a apreciat că instituţia va plăti indemnizaţii de şomaj tehnic către angajatori începând din luna aprilie.

„Imediat după ce angajatorii au suspendat contractele de muncă ale angajaţilor, angajatorii vor depune, la Ministerul Economiei, o cerere de eliberare a Certificatului pentru Situaţii de Urgenţă, iar cu acel certificat, împreună cu cererea şi cu anexa angajaţilor care au contractul suspendat, depun aceste două documente, prin email, la ANOFM. Pentru cei care şi-au închis activităţile economice în urma deciziilor autorităţilor publice, certificatul emis de Ministerul Economiei este necesar şi va fi eliberat foarte rapid, online”, a spus Picu.

Acesta a explicat că documentele trebuie trimise pe mail de către angajatori. 

„Fiecare judeţ are o adresă de email dedicată pentru acest proiect, este numele judeţului @anofm.gov.ro, spre exemplu braşov@anofm.gov.ro, sau caras-severin@anofm.gov.ro. Aceste cereri se pot depune începând cu data de 1 aprilie, pentru că plăţile se fac în luna respectivă (aprilie, n.r.) pentru luna trecută (martie, n.r.)”, a precizat Picu, adăigând că în listă se menţionează şi salariul angajaţilor

Pe de altă parte, şeful ANOFM a menţionat că angajatul nu trebuie să îndeplinească nicio fotrmalitate, banii urmând să fie viraţi angajatorilor, care îi distribuie ulterior angajaţilor.

„Primele plăţi vor fi făcute în cel mai scurt timp. Ordonanţa vorbeşte de maxim 30 de zile. Noi ne vom îngriji să plătim foarte repede aceşti bani. 30 de zile este un termen maxim, nu minim, este un termen reglementat prin ordonanţă. Depinde foarte foarte mult şi de câte solicitări vor fi pe acest proiect”, a spus Picu.

Banii se vor plăti din bugetul asigurărilor de şomaj, care ar urma să fie suplimentat la prima rectificare, cu sume de la Bugetul de Stat şi de la Ministerul de Finanţe. 

„Banii vor ajunge pentru toată lumea, pentru că şi dacă pot fi 400.000 - 500.000 (de contracte de muncă suspendate, n.r.), noi vom plăti, estimăm şi ne pregătim pentru până la un milion de persoane. Adică nu va fi o restricţie cu privire la buget, nu se vor plăti bani în funcţie de cât buget ai, ci banii vor fi pentru toată lumea.

Nu ştim la această oră, după implementarea acestei măsuri pot creşte contractele suspendate şi nu avem o foarte clară cunoştinţă cu privire la câte contracte vor fi suspendate, dar noi ne pregătim să avem bani în buget chiar pentru mult mai mult decât 400.000 de contracte. Plus că rectificările se pot face, va fi o rectificare bugetară imediat şi vor mai urma dacă va fi nevoie. Ne pregătim să avem toţi banii necesari în bugetul asigurărilor de şomaj”, a adăugat şeful ANOFM.

În ce priveşte firmele care nu sunt direct vizate de decret, acestea trebuie să îndeplinească două condiţii cumulativ, respectiv să aibă încasări cu 25% mai mici decât media lunilor ianuarie şi februarie şi să nu aibă bani pentru salarii. 

„Această măsură cu privire la aceşti angajatori este pentru cei care îşi doresc să menţină oamenii şi să nu îi disponibilizeze, iar statul vine în ajutorul lor să plătească aceste indemnizaţii, aceste sume pentru şomajul tehnic. Asta înseamnă că ei nu au bani pentru acest şomaj tehnic, deci este o condiţie cumulativă împreună cu cea de mai sus”, a spus Picu, precizând că, în acest caz, angajatorul trebuie să completeze o declaraţie pe proprie răspundere în care să menţioneze că îndeplineşte cele două condiţii. 

ANOFM a ânfiinţat un call-center - un număr unic 021.4444.000 cu 8 linii care are posibilitatea de a redirecţiona, de a face legătura în judeţe. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite