Topul oraşelor de evitat din România, cu cel mai dezavantajos cost al vieţii şi perspective foarte mici în a găsi un loc de muncă bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Costul vieţii din România, în acest an, este cu mult mai mare decât în urmă cu cinci ani, la fel şi salariul minim sau inflaţia, arată un studiu al agenţiei de marketing D&D Research.

„După un an de criză era şi normal ca în România să crească costul vieţii, care a încetinit puţin în 2020. Cu toate acestea, comparativ cu 2013, costurile sunt mult mai mari. De fapt, unele preţuri au crescut la rate alarmante în 2020. Din fericire, nu toate preţurile urmează această tendinţă, dar în majoritatea cazurilor vedem creşteri ale preţurilor care depăşesc inflaţia. Cu alte cuvinte, costul vieţii creşte anual.”, transmit reprezentanţii agenţiei de marketing D&D Research, potrivit playtech.ro.

Conform sursei citate, principalul motiv pentru majorarea preţurilor  a fost creşterea bruscă şi semnificativă a salariului minim în România, dar şi creşterea inflaţiei. Din acel moment, preţurile păreau să continue să crească. Prin urmare, costul vieţii în România în 2021 este mult mai mare decât în urmă cu 5 ani.

Există un top al oraşelor în care merită să trăieşti, dar şi costurile sunt pe măsură. În oraşe precum Bucureşti, Cluj Napoca, Sibiu, sau Braşov, de exemplu, costurile au crescut semnificativ în ultimii doi ani. În aelaşi top regăsim şi oraşele Oradea, Piteşti, Timişoara, Târgu Mureş, Craiova şi Iaşi, care sunt în topul oraşelor cu costuri mari ale vieţii.

Oraşele care trebuie evitate în România

Dacă există acest clasament al oraşelor în care merită să locuieşti şi să trăieşti, dar cu costuri pe măsură, există un alt top al oraşelor care ar trebui evitate cu orice preţ. Aici costul vieţii este cel mai dezavantajos cu perspective foarte mici în a găsi un loc de muncă bun, nu mai vorbim de unul acceptabil.

În acest top realizat de agenţia D&D Research regăsim numele unor oraşe din estul, sudul şi vestul ţării, cum ar fi: Reşiţa, Alexandria, Vaslui, Focşani, Piatra-Neamţ, Satu-Mare, Tulcea, Călăraşi, Botoşani, Brăila.

În toate aceste oraşe amintite mai sus costul vieţii este unul cât se poate de dezechilibrat, iar perspectivele sunt din cele mai sumbre.

„Costul vieţii reprezintă percepţia pe care o au oamenii despre cât de scumpă este viaţa în oraşul în care locuiesc. El înglobează de regulă cheltuielile de zi cu zi, precum coşul de alimente, utilităţile, plata pentru bunurile şi serviciile necesare traiului obişnuit. Pe de altă parte, percepţia despre costul vieţii este influenţată şi de beneficiile oferite de traiul într-un anumit oraş.

Spre exemplu, un cost al vieţii care pare la prima vedere mai neavantajos, poate fi perceput de către oameni ca fiind mai avantajos în condiţiile în care aceştia simt că au parte de alte beneficii arondate calităţii vieţii. De exemplu, o zonă mai scumpă poate fi şi în acelaşi timp mai sigură, modernă sau mai ”, explică Vlad Tureanu, Partener şi Quantitative Research Director în cadrul D&D Research.

De cealaltă parte, dacă ne mutăm atenţia spre Bucureşti, aceeaşi agenţie a realizat un top al cartierelor în care este de evitat să locuieşti. Conform agenţiei D&D Research, cartierele despre care peste 15.000 de repondenţi au spus că trebuiesc evitate, sunt următoarele: 1 Mai, Vitan, Obor, Ferentari, Lujerului

În partea superioară a acestui top, regăsim alte cartiere din Bucureşti unde avantajele costului vieţii sunt demne de luat în seamă. Repondeţii studiului au spus că următoarele cartiere sunt cele are ar trebui luate în calcul: Titan, Sălăjan, Balta Albă, Brâncoveanu, Baba Novac, Aviaţiei, Tineretului, Băneasa, Drumul Taberei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite