Topul celor mai mari 10 exportatori români de cereale. În ce state au ajuns produsele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exporturile de cereale ale României au atins cote înalte anul trecut, depăşind valoarea de 2 miliarde de euro, aproape jumătate din cantitate fiind destinată unor state membre ale Uniunii Europene. Institutul Naţional de Statistică a publicat topul celor mai mari 10 exportatori din ţara noastră.

România a exportat, anul trecut, cereale în valoare totală de peste 2,1 miliarde de euro. Din această sumă, mai mult de un miliard de euro au totalizat exporturile de grâu şi meslin, urmate de cele de porumb, a căror valoare se ridică la aproape 870 de milioane de euro, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

În ordine descrescătoare a cantităţilor, România a mai exportat, anul trecut, orz (în sumă de aproape 236 de milioane de euro), orez (12,9 milioane euro), sorg boabe (2,6 milioane euro), ovăz (578 mii euro), secară (61 mii euro). Exporturi totale în valoare de aproape patru milioane de euro au fost înregistrate la produse precum hrişcă, mei, seminţe, alte cereale, excluzându-le pe cele de mai sus.

În top 10 exportatori români de cereale, în anul 2018, conform datelor INS, sunt companiile: Nidera România, ADM România Trading, Ameropa Grains, CHS Agritrade România, Glencore Agriculture, Cargill Agricultura, Silotrans Constanta, Cerealcom Dolj, Monsanto România, Agro-Chirnogi.

“Producţiile record realizate în România anul trecut (pe primul loc în Uniunea Europeană la producţia de porumb, acesta fiind al doilea an consecutiv, şi pe locul al treilea la producţia totală de cereale) îşi găsesc corespondent în schimburile comerciale externe, însă o problemă pentru fermierii români rămâne capacitatea mică de însilozare”, a declarat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România.

Jumătate din exporturile de cereale ale României, 1,018 miliarde euro, au avut ca destinaţie ţări membre ale Uniunii Europene. Spania, Italia şi Germania au fost principalele importatoare de cereale din România, cu o valoare totală de aproape 578 de milioane de euro. 255,3 milioane de euro au totalizat exporturile de cereale în Spania, 202,2 milioane euro în Italia şi 120,4 milioane de euro în Germania.

În acelaşi timp, România a importat cereale din spaţiul comunitar în sumă de 293,4 milioane de euro, încheind, astfel, anul 2018 cu un excedent de 724,6 de milioane de euro în comerţul cu statele membre ale Uniunii Europene. Schimburile comerciale cu produse ale industriei morăritului, malţului şi amidonului au condus, însă, la un deficit de 78,6 milioane de euro, anul trecut, principalele destinaţii la export fiind Bulgaria (2,6 milioane euro) şi Austria (1,9 milioane euro), între ţările membre ale Uniunii Europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite