Topul celor mai libere economii din lume: România a coborât pe locul 61

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a coborât cu patru poziţii faţă de anul trecut, pe locul 61 în clasamentul celor 178 cele mai libere economii din lume. Scorul libertăţii economiei obţinut de ţara noastră a scăzut cu un punct faţă de anul trecut, la 64,6 puncte.

În Europa, România se află pe locul 29 din 43 de state. Ţara noastră a obţinut un scor mai mare decât media globală de 60,7 puncte, însă mai mic decât media regională de 66,9 puncte, potrivit Indexului Libertăţii Economice din 2016.

Anul acesta, România şi-a îmbunătăţit scorul în ceea ce priveşte libertatea comerţului şi libertatea monetară, însă mai are de lucrat când vine vorba de statul de drept şi libertatea muncii, potrivit raportului publicat de Heritage Foundation.

„România are probleme în a îndeplini solicitările Uniunii Europene în domeniul anticorupţiei, din cauza rezistenţei venite de la o mare parte a clasei politice. Tribunalele au resurse insuficiente şi sunt afectate de corupţie cronică şi influenţă din partea mediului politic”, se arată în raportul Heritage Foundation, citat de Agerpres.

România a depăşit ţări precum Portugalia (locul 64), Franţa (75) sau Italia (86), dar se află în continuare în urma Bulgariei (60), Albaniei (59), Ungariei (58), Slovaciei (56) şi Poloniei (39).

Hong Kong ocupă, la fel ca şi anul trecut, prima poziţie a acestui clasament, însă cu un scor mai mic faţă de anul trecut de 88,6 puncte. Următoarele state în urma Chinei sunt: Singapore, Noua Zeelandă, Elveţia, Australia, Canada, Chile, Irlanda, Estonia şi Marea Britanie.

Coreea de Nord ocupă ultima poziţie în acest clasament – 178. Totodată, Afganistanul, Irakul, Liechtenstein, Somalia, Sudan, Siria şi Libia nu au primit niciun punctaj.

Clasamentul libertăţii economice este realizat conform unei evaluări a libertăţii în zece domenii. Scorul este acordat în funcţie de gradul de libertate a afacerilor, comerţului, al libertăţii fiscale, libertăţii faţă de intervenţia guvernului, libertăţii monetare, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietatea şi absenţa corupţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite