Top zece bloguri de urmărit pe timp de criză!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza financiară este un subiect foarte dezbătut pe blogurile financiare personale. În ultimii trei ani, zeci de blogeri au dezbătut subiecte legate de ieşirea din criza economică globală şi cine anume poartă vina pentru actuala situaţie. Blogurile financiare oferă sfaturi utile despre cum să cheltuim mai puţin, sau fac haz de necazul ce s-a abătut asupra Europei. Dintre cele mai citite şi mai vizibile bloguri în ultima peri

1. În ultima decadă,economistul Paul Krugman s-a făcut cunoscut drept cel mai vocal critic american al Partidului Republican şi al democraţilor pe care el îi consideră mult prea timizi pentru a conduce bine ţara. Înainte de acestă vocaţie, Paul Krugman, s-a remarcat într-un cerc mic ca un om inteligent şi un analist care explica problemele economice pe înţelesul tututror. Şi chiar înainte de asta, era cunoscut într-un cerc şi mai restrâns drept un mentor strălucit în prezentarea modelelor economice matematice.

zece blocuri financiare,criza economica,bloggeri,blogosfera

Acum, Krugman se bucură de o influenţă mult mai mare, într-un cerc foarte larg.Pe blogul său puteţi găsi denunţări incendiare ale unor fapte ilicite, dar şi polemici abile şi explicaţii coerente ale politicilor monetare europene. Astfel, chiar dacă urăşti politica lui Krugman, tot vei învăţa ceva de la el.

2. Pe blogul lui Felix Salmon găsim material de citit mai mult decât suntem în stare să citim. Cu toate că blogurile financiare sunt foarte numeroase, Felix Salmon, reuşeşte să se diferenţieze de toţi. De ce? Care este motivul pentru care toată lumea se îndreaptă către acest blog pentru a se informa? Tocmai pentru că el scrie al naibii de bine. Pentru că citeşte foarte mult şi este foarte informat, pentru că este pragmatic, obiectiv şi empiric. Pentru că de la el afli mereu ceva nou şi interesant ce nu poţi găsi în altă parte.

zece blocuri financiare,criza economica,bloggeri,blogosfera

3. Oamenii de la „Marginal Revolution" sunt intelectuali publici în adevăratul sens al cuvântului: culţi, joviali şi cel mai important deschişi la minte şi la dezbateri oneste şi obiective. Blogul este scris de Tyler Cowen şi Alex Tabarrok, economişti la Universitatea George Manson. Sunt cunoscuţi drept economişti liberali, dar blogul lor se abate în mod clar de la a fi partizan înrăit, caracteristică frecventă în majoritatea blogosferei financiare. Cowen şi Tabarrok sunt mai interesaţi de a incita la discuţie decât de a-şi impune propriul lor argument, iar blogul oferă prilejul tuturor scriitorilor din sfera politicului să se facă auziţi.

zece blocuri financiare,criza economica,bloggeri,blogosfera

Cowen pare genul de om care citeşte tot ce se găseşte pe internet în fiecare zi. Cu seriozitate şi cu o diversitate de discuţii economice (de ce salariul mediu nu a mai crescut de zeci de ani în America?), pe blog poţi găsi postări despre viaţa de zi cu zi (cum îşi împart chiria lunară colegii de cameră?), linkuri relevante şi de actualitate.

4. Dacă nu aveţi timp să urmăriţi mai multe bloguri, atunci cel pe care trebuie să-l citiţi neapărat zilnic este „Calculated Risk", condus de Bill McBride. Site-ul vă oferă rezumate clare, concise şi foarte accesibile ale tuturor datelor importante din economie. Unul din motivele pentru care McBride reuşeşte să adune pe blogul său cele mai importante date economice din lume este simţul său extraordinar de a recunoaşte faptele care conteaza cu adevărat.

zece blocuri financiare,criza economica,bloggeri,blogosfera

Şi-a început blogul în anul 2005 când a văzut dezastrul anunţat de unflarea bulei imobiliare, (creşterea excesivă a preţurilor pe piaţa imobiliară) şi a făcut tot posibilul să avertizeze lumea despre ce avea să urmeze. Dacă aveţi o părere diferită de cea a lui McBride despre problemele economice, cel mai bine ar fi să vă răzgîndiţi pentru că nu mergeţi pe drumul cel bun.

5. Stephen J. Dubner a scris pe blogul său „Freakonomics" pe 28 februarie că „ Blogul a căpătat o viaţă autonomă".

zece blocuri financiare,criza economica,bloggeri,blogosfera

În fiecare oră, Dubner, Steven Levitt şi echipa lor de experţi Freakonomists realizează articole pline de umor. Ideea extraordinară a blogului este aceea de a scoate la suprafaţă partea ascunsă din tot ce ne înconjoară, prin poveştile impresionante ale oamenilor şi prin cercetări.

Un articol memorabil este cel al lui Dubner :" Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată?" , în care povesteşte despre o învăţătură primită la 14 ani la o patridă de pescuit: „Dacă îţi petreci tot timpul prinzând peşti mici, nu vei mai avea timp pentru a-ţi dezvolta abilităţile şi tehnicile, ca să poţi prinde peştii mai mari". Este o lecţie despre oportunităţi spusă într-o manieră personală.

6. Pe locul 6 al celor mai citite bloguri financiare se află „ The Consumerist". Un blog în care oamenii îşi varsă întreaga furie pe cei care nu au fost în stare să gestioneze bine problemele cu care cetăţeanul de rând se confrunăt. E un blog al oamnilor de rînd împotriva celor care fac politicile şi conduc lumea.

zece blocuri financiare,criza economica,bloggeri,blogosfera

Deşi site-ul nu admite niciun fel publicitate ,el susţine anual un marş devenit deja popular numit Marşul Nebuniei, în care se realizeză un turneu al celor mai proaste companii americane, şi al cărui câştigător în 2010 a ieşit Comcast.

7. Înainte de a se muta la „The Washinton Post", blogul lui Ezra Klein a fost cel care a iterat sloganul „ Mama mi-a spus să fiu tocilar" şi asta e exact ceea ce face. Ezra face o aniliză reală a problemelor, acel gen de analiză de care ai nevoie pentru a-ţi face o opinie obiectivă şi justă şi care este foarte rar întîlnită chiar şi în jurnalismul financiar. Pe respectivul blog nu se face critică. Sunt discuţii politice serioase, cu foarte puţine inserţii informale, dar foarte bine documentate.

zece blocuri financiare,criza economica,bloggeri,blogosfera


8. Ce face din "Planet Money", un blog atât de citit? Este tocmai maniera de a explica , de a nu face din limbajul de specialitate o enigmă pentru cititori! Ei pun mereu întrebări de genul : Ce înseamnă asta? Ce ai vrut să spui prin asta? Nu înţeleg, mai explică odată, te rog!" titlurile materialelor sunt concise şi rezumă în câteva cuvinte esenţa articolului "Inflaţia( Este în continuare foarte mică)". Blogul acesta te face să te simţi mult mai informat atunci când îl părăseşti.

zece blocuri financiare,criza economica,bloggeri,blogosfera

9. "Zero Hedge", deşi este un blog ce are tentă pesimistă este totuşi distractiv. Ori decîte ori ai impresia că ceva începe să meargă bine, citeşti Zero Hedge şi te fac să vezi imediat partea neagră din orice declaraţie optimistă.

zece blocuri financiare,criza economica,bloggeri,blogosfera

10. Barry Ritholtz, cel care conduce blogul "The Big Pictures" , este atât ca persoană, cât şi ca scriitor mai cuprinzător decât viaţa însăşi.El îţi dă impresia unui om de afaceri jovial. Dar simţul umorului şi observaţiile isteţe pe care le face, îl recomandă ca cel care are curajul să ia peste picior aşa zişii intelectuali, care îţi dau cu părerea despre orice . Postările cuprinzătoare ale blogului ce includ şi materiale ale altor profesionisti financiari, oferă o analiză rapidă şi de actualitate a ştirilor economice importante. The Big Pictures este mai mult decât o resursă de date pentru speculatorii de pe pieţele de acţiuni. Barry îşi împărtăşeşte cunoştiinţele personale despre pasiunile proprii, precum jazzul, obiectele high-tech şi maşinile de lux.

zece blocuri financiare,criza economica,bloggeri,blogosfera
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite