Tiriştii, noii IT-işti. Şoferii profesionişti ar putea fi scutiţi de impozitul pe venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii profesionişti, precum şoferii de tir şi de autocar, ar putea fi scutiţi de impozitul pe venit, la fel ca IT-iştii şi lucrătorii din construcţii, pentru a avea un salariu minim de 3.000 de lei. Senatul a adoptat miercuri un proiect de lege în acest sens depus de mai mulţi parlamentari PSD.

Iniţiatorii motivează proiectul prin faptul că sectorul transporturilor nu a beneficiat niciodată de facilităţi la în România, în condiţiile în care nu doar ţara noastră, ci şi Europa se confruntă cu un deficit de şoferi profesionişti.

„Şoferii profesionişti din România se formează în ţară noastră, în întreprinderile de la noi şi migrează spre ţările din vestul UE, pentru salarii mai mari. Totodată, aceeaşi mare problemă, a deficitului de conducători auto profesionişti, este semnalată şi în ţara noastră, aceasta nefiind una nouă. Conducătorii auto pleacă din ţară din cauza salariilor mici, iar întreprinderile nu au capacitatea financiară de a mări salariile, cu taxele aferente”, se arată în expunera de motive.

România are un deficit de circa 45 000 de şoferi profesionişti şi „un număr considerabil de vatmani”, iar operatorii de transport sunt nevoiţi să ţină în garaje între 10 şi 15% din vehicule, mai spun iniţiatorii.

„O primă măsură de facilitare şi de suport care trebuie şi poate fi acordată este modificarea legislativă care propune ca, asemenea persoanelor care lucrează în industria IT, şi şoferii profesionişti din România să beneficieze de subvenţionarea impozitului pe venit”, se mai arată în expunerea de motive.

Aşadar, parlamentarii propun ca şoferii profesionişti să fie scutiţi de impozitul pe venit până la data de 31 decembrie 2028. Este vorba de transporturi urbane, suburbane şi metropolitane de călători, alte transporturi terestre de călători, transport de marfă.

Veniturile brute lunare din salarii şi asimilate salariilor pentru care se aplică scutirea vor fi cuprinse între 3.000 şi 30.000 lei lunar, inclusiv, şi trebuie să fie realizate în baza contractului individual de muncă.

Totodată, proiectul stabileşte că pentru şoferii profesionişti salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 3.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră, fără a include sporuri şi alte adaosuri.

Totodată, şoferii profesionişti vor fi scutiţi până în 2028 şi de la plata asigurărilor de sănătate, fiind însă consideraţi asiguraţi în sistemul public, dar şi de contribuţia la Pilonul II de pensii.

Propunerea legislativă mai trebuie să fie dezbătută şi de Camera Deputaţilor, for decizional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite