Termenul de depunere a ofertelor finale pentru Petrom - prelungit pana la sfarsitul lunii aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Economiei spune ca nu a primit nici o notificare privind participarea LukOil la privatizare, insa "saluta orice oferta care va duce la intarirea Petrom"

"Nu am primit deocamdata nici o notificare oficiala din partea LukOil de a participa singur (lucru de altfel imposibil) sau in consortiu cu una dintre companiile ramase in cursa pentru privatizarea Petrom. Mi-au ajuns si mie la urechi astfel de zvonuri, insa nu pot sa iau in considerare anumite discutii pe care eu personal le consider tatonari sau simple informari reciproce intre societati", a declarat, ieri, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei, ca raspuns la anuntul facut de catre oficialii companiei rusesti privind posibilitatea formarii unui consortiu in vederea preluarii SNP Petrom. Conform strategiei de privatizare, in cazul in care LukOil se va asocia cu o companie preselectata de Ministerul Economiei, trebuie sa depuna oferta comuna pana la inceputul lunii aprilie, in caz contrar oferta nemaifiind luata in calcul. "Petrom este o societate puternica in zona si trebuie sa iasa intarita din procesul de privatizare. Daca intre oferte va aparea si LukOil sau orice alta societate, eu nu pot decat sa salut orice prezenta care va duce la intarirea Petrom", a explicat Dan Ioan Popescu. Ministrul a atras atentia ca atat LukOil, cat si OMV (societate care detine 25% din capitalul Rompetrol) sau oricare alta companie trebuie sa respecte prevederile legislatiei interne si europene cu privire la concurenta. "O singura societate nu poate acoperi peste 50% dintr-o zona de activitate, inclusiv cea de rafinare. Eu am mai spus ca, de exemplu, in cazul OMV, pot fi aplicate anumite masuri, astfel incat sa nu se ajunga la un monopol pe piata interna", a explicat ministrul Economiei. In ceea ce priveste termenul de depunere a ofertelor finale, ministrul a precizat ca acesta a fost prelungit cu inca o luna, pana la inceputul lunii aprilie. Dan Ioan Popescu a explicat, de asemenea, ca au fost stabilite termene clare pentru fiecare dintre etapele procesului de privatizare, care nu pot fi insa prezentate public, intrucat ar putea exista mici variatii de cateva zile pentru respectarea acestora. In ceea ce priveste problema terenurilor aflate in patrimoniul Petrom si care ar putea conduce la o intarziere a incheierii privatizarii, Dan Ioan Popescu a declarat ca nu se pune problema de expropriere a acestor terenuri, deoarece nu sunt revendicate de catre eventuali proprietari. "Pur si simplu nu a existat timpul necesar pentru obtinerea titlurilor de proprietate pentru terenurile respective. De aceea, am decis sa solutionam aceasta problema printr-un act normativ", a mai spus Dan Ioan Popescu.
Ultima ora:
Lukoil va negocia preluarea unor active Petrom doar dupa finalizarea privatizarii
- sustine presedintele grupului rus
Lukoil doreste sa preia o parte din activele Petrom, dar va astepta rezultatul privatizarii pentru a incepe negocierile cu candidatul castigator, a declarat, ieri, presedintele grupului rus, Vagit Alekperov, citat de Reuters. "Dupa ce castigatorul este anuntat, Lukoil este pregatit sa inceapa negocierile pentru a cumpara o parte din activele Petrom", a spus Alekperov. El a refuzat sa mentioneze activele de care este interesat grupul rus sau motivul pentru care LukOil nu doreste sa participe la licitatie. In urma cu o saptamana, Nicolae Ciornai, presedintele subsidiarei Lukoil in Romania, a declarat ca grupul negociaza cu una dintre firmele de pe lista scurta pentru a prelua impreuna compania romaneasca, in cazul in care firma selectata va castiga licitatia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite