Teoria virgulei. Cum ar putea petroliştii să trimită România în judecată la Washington din cauza unui semn de punctuaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
platforma GSP saturn FOTO gspoffshore.com

O virgulă lipsă din legea offshore ar putea pune în pericol profitul obţinut de statul român din exploatarea gazelor din Marea Neagră, susţin liberalii. Avocaţii confirmă spusele lor, afirmând că legea poate fi interpretată în favoarea petroliştilor şi că acest lucru ne poate duce în instanţă, chiar şi la Tribunalul de la Washington.

Deputatul PNL Virgil Popescu a declarat, luni, că a solicitat introducerea în legea offshore a unei virgule în lipsa căreia s-a putea interpreta că firmele nu mai plătesc impozitul pe venit suplimentar din majorarea preţului la gaze, o noutate adusă de legea offshore. „Eroarea a apărut la finalul articolului 18. Între «acorduri» şi «existente la data intrării în vigoare a legii» trebuie pusă o virgulă“, a spus Popescu.

Forma articolului 18 din legea offshore promulgată:

„Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a prezentei legi“.

Forma articolului 18 despre care PNL spune că este corectă:

„Titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei legi li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, nivelul de redevenţă, cotele procentuale de redevenţă petrolieră, pragurile de producţie brută aferente acestor cote şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare desfăşurate în baza acordurilor, existente la data intrării în vigoare a prezentei legi“.

Popescu susţine că sunt două posibilităţi de interpretare, în lipsa acestei virgule. „Una care nu afectează statul român, în sensul că orice titular de acorduri petroliere plăteşte redevenţe şi regim fiscal. Sau o interpretare este că orice titular de acorduri petroliere existente, care le are încheiate acum, plăteşte redevenţa şi regimul fiscal din acordurile existente la data intrării în vigoare a legii. Adică nu mai plăteşte acel impozit pe venit suplimentar“, a explicat Popescu.

Avocaţi: S-ar putea ajunge la Washington

Avocaţii consultaţi de „Adevărul“ susţin că este posibil să existe o problemă de interpretare, în urma căreia companiile petroliere ar putea da statul în judecată. Cu toate acestea, ei spun că, în primă fază, ANAF are prioritate la stabilirea interpretării legii şi la trimiterea deciziilor de impunere ce conţin taxele pe care le au de plătit companiile.

Avocatul Gheorghe Piperea spune că, dacă petroliştii ar interpreta legea în favoarea lor, în sensul că nu vor plăti impozitul pe venitul suplimentar, s-ar putea ajunge la Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate. Aici s-ar putea adăuga „virgula buclucaşă“.

Cu toate acestea, până se va lămuri acest lucru, Fiscul va trimite decizie de impunere, cu aplicarea impozitului pe venitul suplimentar, iar companiile vor trebui să îl plătească până în momentul în care CCR va decide cum trebuie interpretată legea. „Nu de alta, dar noi dacă avem de plătit 10 lei, dacă aşa spune Fiscul, noi plătim cei 10 lei şi după îi dăm în judecată şi ne luăm banii înapoi, dacă greşesc”, explică Piperea.

Practic, legea offshore ar fi inexistentă şi se va aplica doar pentru cei care urmează să semneze acorduri Adrian Cuculis avocat

Şi avocatul Adrian Cuculis susţine că, dacă trunchiezi textul, titularii de acorduri petroliere pot înţelege că beneficiază de cotele de impozit de la data intrării în vigoare a legii, adică de cotele vechi. „Practic, legea offshore ar fi inexistentă şi se va aplica doar pentru cei care urmează să semneze acorduri”, spune el.

Avocatul menţionează însă că, în drept, există ceea ce se numeşte „interpretarea textului de lege în primul rând în funcţie de cine te obligă”, în cazul de faţă Fiscul, iar acesta întotdeauna va fi favorită să interpreteze textul în favoarea sa.

Cuculis susţine că petroliştii ar putea ajunge cu acest caz la Tribunalul de la Washigton şi România ar putea pierde, la fel ca în celebrul caz al fraţilor Micula.

Avocatul susţine că preşedintele ANAF ar trebui să dea o interpretare a textului de lege, în sensul că se va aplica impozitul pe venitul suplimentar. Cu toate acestea, este de fapt nevoie de o Ordonanţă de Urgenţă care să modifice textul în vigoare, care trebuie însă să treacă ulterior prin procesul legislativ.

S-a discutat despre teoria virgulei. Cine vrea să schimbe, poate să facă un proiect, să pună o virgulă. Liviu Dragnea preşedintele PSD

Dragnea: Să se facă lege pentru virgulă

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a explicat că se poate face o lege de introducere a virgulei în text. „S-a discutat despre teoria virgulei. Dacă cineva doreşte o modificare există o cale legală, constituţională, parlamentară. BP al Camerei nu poate să să modifice o lege deja adoptată şi promulgată. Da, decretul (de promulgare a legii offshore, n.r.) l-am arătat tuturor colegilor din Biroul permanent. Biroul permanent nu poate să modifice o lege deja adoptată de Parlament şi promulgată de preşedinte. Cine vrea să schimbe, poate să facă un proiect, să pună o virgulă şi după aia să discutăm dacă se aprobă sau nu”, a spus liderul social-democrat“, a spus liderul social-democrat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite