Teodorovici vrea să scape definitiv de Ionuţ Mişa: în locul lui va fi numit tot un apropiat de-al lui Vâlcov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dragnea valcov teodorovici

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat miercuri că i-a cerut preşedintei ANAF, Mihaela Triculescu, să-l schimbe de la şefia Direcţiei Mari Contribuabili pe Ionuţ Mişa până la finalul lunii aprilie, scrie G4Media, precizând că în locul lui Mişa va fi numit tot un apropiat de-al lui Vâlcov.

”Nu pot să accept întârzieri pe motive administrative. Cred că v-aţi obişnuit că eu nu fac cereri aberante, nici fără temei: oamenii aşteaptă ca aceste decizii de restituire să fie puse în practică. De asemenea, ANAF trebuie să intre în ritmul impus de mine”, a declarat Eugen Teodorovici pentru G4Media.ro.

Potrivit informaţiilor G4Media.ro, Teodorovici i-a trimis marţi Mihaelei Triculescu o cerere formală de înlocuire a conducerii Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) în cazul în care aceasta înregistrează întârzieri în ”fluidizarea procesului de emitere a deciziilor de restituire”, dat fiind că cea mai mare parte a deciziilor de restituire ce urmează să fie emise se află chiar în competenţa acestei direcţii.

Întrebat de G4Media.ro cine va veni la conducerea Direcţiei Mari Contribuabili după plecarea lui Ionuţ Mişa, Eugen Teodorovici a refuzat să răspundă. Surse politice au declarat pentru G4Media.ro că în cărţi pentru acest post este un apropiat al lui Darius Vâlcov, la fel ca şi şefa ANAF, Mihaela Triculescu.

Războiul Teodorovici - Mişa

Ionuţ Mişa a fost demis din funcţia de preşedinte al Fiscului în luna ianuarie, Teodorovici explicând că a fost extrem de nemulţumit de activitatea sa.

„E nevoie de schimbarea mentalităţii la Fisc. Vorbim despre o colectare mai bună în special în zona de TVA, vorbim despre informatizarea ANAF-ului. De asemenea, e important ca ANAf să demonstreze că are un rol activ şi corect în relaţia cu mediul de afaceri. Am înaintat doamnei premier propunerea de numire în funcţia de preşedinte al ANAF, iar doamna premier va analiza şi va decide în consecinţă. Sper să vedem decizia publicată cât mai repede în Monitorul Oficial.

Strategia mea privind schmbarea ANAF-ului avea nevoie de o altă persoană la conducere“, a declarat Eugen Teodorovici. 

Acesta a adăugat că „este foarte importat ca ANAF să demonstreze că e un partener onest şi echitabil în relaţia cu mediul de afaceri, e foarte important ca modul în care se alocă resursele la nivelul ANAF-ului şi pentu ce anume se alocă să producă într-adevăr un randament cât mai ridicat”.

Ministrul de Finanţe a precizat că a înaintat premierului o propunere de numire în funcţia de conducere de la ANAF.

„2019 fiind un an extrem de intens în acţiuni ale statului în zona economică, în sensul bun, strategia mea privind schimbarea ANAf-ului ave anevoie de o altă conducere la această instituţie”, a  explicat Teodorovici.

Eugen Teodorovici i-a reproşat adeseori lui Mişa slaba colectare a taxelor, avertizând că, dacă nu-şi face bine treaba, ANAF va fi restructurat.

În luna aprilie a anului trecut, Teodorovici l-a atenţionat pe Mişa că va trebui să respecte ţintele privind încasările, care au stat la baza bugetului pe 2018, ţinte stabilite chiar de Mişa în 2017, când acesta a îndeplinit funcţia de ministru al Finanţelor.

În luna iulie a anului trecut, Teodorovici a repetat avertismentul şi a spus că Mişa trebuie să lucreze ”foarte, dar foarte mult” pentru a se ridica la nivelul său de exigenţă şi nu acceptă nicio deviere de la planul de încasări stabilit chiar de Mişa în 2017.

La finalul anului trecut, Teodorovici ar fi cerut premierului Dăncilă, printr-o scrisoare, demisia lui Mişa, nefiind mulţumit de activitatea sa în fruntea ANAF, potrivit surselor consultate de News.ro.

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primele 11 luni cu un deficit de 26 miliarde lei (5,58 miliarde euro), 2,7% din Produsul Intern Brut (PIB), de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate recent pe site-ul Ministerului Finanţelor.

În primele 11 luni din 2017, deficitul bugetar a fost de 10,2 miliarde lei, respectiv 1,21% din PIB. În aceeaşi perioadă din 2016, deficitul bugetar a fost de 5,5 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite