Teodorovici vrea să limiteze dreptul românilor de a lucra în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Eugen Teodorovici vine cu o propunere controversată şi susţine că românii ar trebui să aibă drept limitat de lucru în străinătate, pe baza unui singur permis de muncă, valabil pentru maximum 5 ani într-o anumită ţară.

UPDATE 17.00 Declaraţia ministrului de Finanţe a stârnit reacţii atât din partea opoziţiei, care susţine că „libertatea de mişcare nu trebuie pusă sub semnul întrebării de niciun om politic”, cât şi din partea colegilor de coaliţie, care spun că nu sunt de acord cu ideea ministrului.

Teodorovici susţine că dacă un român primeşte drept de muncă într-o altă ţară europeană şi acesta continuă să fie reînnoit, el nu o să se mai întoarcă niciodată înapoi în ţara de baştină.

„Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

Declaraţia a fost făcută în timpul unei dezbateri parlamentare.

 „Eu am ridicat problema asta şi la nivelul colegilor mei, miniştrii de finanţe din cadrul Uniunii Europene. Poate e mai restrictivă sau de altă natură această măsură, dar asta este. Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă din fel de fel de condiţii, în afară“, a spus ministrul Finanţelor.

Propunerea sa este cel puţin controversată, în contextul în care unul din rolurile esenţiale ale Uniunii Europene este de a garanta dreptul la libera circulaţie, prin care cetăţenii statelor membre pot lucra oriunde doresc, pentru o perioadă nelimitată de timp.

.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite