Teodorovici sugerează că bancherii trebuie să depună declaraţie că nu au colaborat cu Securitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a sugerat, într-o emisiune la Antena 3, că şi cei care lucrează în bănci ar trebui să depună o declaraţie pe propria răspundere că nu au colaborat cu Securitatea.

Vorbind despre schimbarea modului de calcul al ROBOR, Teodorovici a spus că vrea un mecanism transparent şi, în acelaşi timp, lansat un atac la bancheri, despre care spune că lumea lor este „un glob de cristal de care nimeni nu avea voie să se atingă”: „Transparent, aşa cum îl înţeleg oamenii simpli, nu transparent pentru bancheri, care nu înseamnă transparenţă, aia este lumea lor, lumea bancherilor, de care noi toţi am fost ţinuţi departe. Era aşa un glob de cristal de care nimeni nu avea voie să se atingă. Dacă o să vă uitaţi în următoarele zile o să vedeţi câteva propuneri de modificare, şi o să mă ţin şi de chestia asta, a modului în care această zonă bancară este altfel decât noi ăştialalţi. Adică inclusiv în ceea ce înseamnă, să spunem, nu ştiu, acea obligaţie ca pe o funcţie publică să prezinţi, să dai o declaraţie, că nu ai avut legături cu trecutul înainte de ’89. Ştiţi că pentru tipul acesta de funcţii din această zonă se exceptează? Dar cum, sunt altfel de cât noi? De ce?”.

Declaraţiile sale vin în contextul în care senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus recent un proiect de lege prin care a propus introducerea extinsă a unor noi categorii de persoane care să fie obligate să completeze declaraţii pe proprie răspundere că nu au colaborat cu serviciile secrete, înainte de 1989. Proiectul vizează, printre alţii, preşedintele României, membrii Guvernului, conducerile instanţelor şi parchetelor, guvernatorul BNR şi şefii din sistemul bancar, conducerile partidelor politice, dar şi acţionarii, directorii şi administratorii din televiziune, radio sau presă scrisă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite