Teodorovici: Statul trebuie să recupereze prejudiciile din dosarele de corupţie, dar nu e o soluţie trimiterea la închisoare a celor vinovaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANAF trebuie să recupereze prejudiciile produse în dosarele de corupţie, dar privarea de libertate a celor cercetaţi nu este o soluţie. “Credeţi că un om care merge la puşcărie mai dă vreun ban?”, a spus Teodorovici.

Legat de recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţiei, lucru ce cade în sarcina ANAF, ministrul Eugen Teodorovici a spus că soluţia nu este trimiterea la închisoare a celor găsiţi vinovaţi în astfel de cazuri. 

„Statul trebuie să recupereze banii, asta este  clar. Şi nu cred că a duce oamenii în puşcărie este o soluţie”, a spus Teodorovici la emisiunea “Dosar de politician”

Acesta a explicat că în ultimele zile a discutat cu mulţi oameni şi că are exemple din alte state, atât din Europa, cât şi din afara Europei, în care scopul principal este recuperarea banilor, nu trimiterea vinovaţilor după gratii.

“Dacă trimiţi în puşcărie un om, atunci închizi, poate, o afacere importantă, trimiţi în şomaj mulţi angajaţi în loc să recuperezi banii de la acel vinovat, conform deciziei unei instanţe. Ca regulă, statul trebuie să recupereze banii de la absolut toţi cei care se fac vinovaţi şi pentru care instanţa a spus clar. Pe fonduri europene pot să vă spun clar că eşti obligat şi s-au recuperat de-a lungul timpului în situaţiile în care s-a definitivat o astfel de speţă în instanţă. Acolo sumele se recuperează pentru că eşti obligat de reglementările europene. Eu spun doar că trebuie extinsă această situaţie la nivel naţional”, a declarat Teodorovici. 

„Trebuie modificată legislaţia”

În acest context, ministrul a declarat că ar fi nevoie de o modificare a legislaţiei.

”Şi poate că, într-adevăr nu strică să avem o situaţie foarte clară cu toate structurile statului care au atribuţii de a recupera şi poate şi o modificare de legislaţie acolo unde ea se impune. Abordarea trebuie să fie că nu urmăresc, ca stat, să trimit oamenii în puşcărie, ca apoi poţi să interzici dreptul de a fi administrator, de a face parte dintr-o firmă, pentru un anumit număr de ani.  (...) Credeţi că un om care merge la puşcărie mai dă vreun ban către stat?”, a mai spus Teodorovici.

Recuperarea prejudiciilor, în ograda Finanţelor şi a Justiţiei

Recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupţie se face fie de către ANAF – instituţie subordonată Ministerului Finanţelor, fie de către Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Imobilizate (ANABI) – instituţie ce aparţine de Ministerul Justiţiei.

Procedura prin care ANAF valorifică bunurile sechestrate este cea de licitaţie publică, procedură extrem de greoaie din punct de vedere al recuperării prejudicilor.

Concret, casele, maşinile şi orice alte bunuri ale celor inculpaţi şi chiar condamnaţi pentru fapte de corupţie (inclusiv maşini de spălat, hote de aragaz sau coloane de marmură, cum a fost cazul lui Genică Boerică) sunt postate spre vânzare pe site-ul ANAF, la preţurile la care au fost evaluat de specialişti.

Foarte puţine dintre acestea sunt însă şi vândute. Spre exemplu, în 2016, din bunurile mobile şi imobile scoase la vânzare de către ANAF, s-au obţinut doar 21 milioane lei.

În ceea ce priveşte Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Imobilizate, potrivit datelor postate pe site-ul său, la 31 decembrie 2017, sumele indisponibilizate însumau 705,16 milioane lei, valoarea confiscărilor ridicându-se la 20,56 milioane lei. Însă, pentru ca aceşti bani să intre într-adevăr în posesia statului, procurorii ar trebui să câştige toate procesele în care i-au acuzat pe corupţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite