Teodorovici: România va cere oficial în acest an un nou acord cu FMI. Dragnea: Guvernul să vină cu o motivare serioasă dacă vrea acord cu FMI

Teodorovici: România va cere oficial în acest an un nou acord cu FMI. Dragnea: Guvernul să vină cu o motivare serioasă dacă vrea acord cu FMI

În timp ce Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, anunţă că sigur România va cere un nou acord cu FMI, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, vrea argumente "serioase" din partea Guvernului

România va cere în mod oficial în acest an încheierea unui nou acord cu FMI, iar negocierile se vor concentra pe implementarea de reforme structurale, nu pe deficit, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor. Şi premierul Victor Ponta sprijină un nou acord, însă Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, îi contrazice pe cei doi şi spune că Guvernul trebuie să vină în faţa coaliţiei cu o motivare „serioasă“ dacă vrea un nou acord.

Ştiri pe aceeaşi temă

Teodorovici a afirmat că noul acord ar putea fi realizat doar cu FMI, fără participarea Comisiei Europene. „În mod sigur vom solicita oficial FMI, în acest an, să începem negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate exista fără participarea Comisiei Europene, sunt acorduri diferite“, a spus Teodorovici.
El a mai arătat că deficitul bugetar pentru 2016 este estimat în prezent la 2,1% din PIB, dacă nu sunt luate în considerare majorările de salarii din sectorul public planificate. Dacă se ţine cont şi de majorările salariale, deficitul bugetar va fi încă sub nivelul de 3%, a precizat Teodorovici.
 

Noul acord FNI. Ponta este mai nuanţat, vrea „acord politic“

 
Şi premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că un nou acord de tip preventiv „este bun“, pentru „cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară“, însă a fost mai nunţat, spunând că este nevoie de un acord politic pentru acest lucru în coaliţie.
„Este un subiect important, pe care îl voi discuta întâi la coaliţia de guvernare, după aceea să-l discutăm şi cu restul partidelor din opoziţie, pentru că orice acord, dacă se va încheia, se va încheia pe un termen mai lung, şi cu preşedintele României şi decizia trebuie să fie una politică a tuturor forţelor politice“, a declarat premierul Victor Ponta, întrebat de jurnalişti despre posibila încheiere a unui nou acord, de tip preventiv, cu FMI.
Premierul a adăugat că Guvenul „nu mai are de dat niciun dolar către FMI“ şi că nu mai are nevoie de „niciun dolar împrumut de la FMI“, dar un acord cu instituţiile financiare internaţionale, într-o regiune „atât de tulburată în care doar România merge foarte bine“, este bun.
 

Noul acord FNI. Dragnea vrea o motivare „serioasă“, nu „păreri“

 
Pe de altă parte, Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, a declarat, marţi, că Guvernul trebuie să vină în faţa coaliţiei şi a partidelor parlamentare cu o motivare „serioasă“ dacă vrea sau nu un nou acord cu FMI, iar acest subiect trebuie discutat inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.
„Eu cred că România are nevoie de o analiză serioasă pe care s-o facă Guvernul şi s-o prezinte partidelor parlamentare şi preşedintelui Iohannis. (...) Trebuie să ia o decizie strategică. Cred că a ne da cu părerea despre necesitatea sau oportunitatea sau nu a unui nou acord cu FMI, fără să avem o analiză serioasă, complexă, ar fi o greşeală“, a spus Dragnea.
Întrebat dacă astfel Victor Ponta ar fi făcut o greşeală când a vorbit despre un nou acord cu FMI, Dragnea a răspuns că „nu ştie“, dar aşteaptă informaţii de la Guvern. „La coaliţie (...) Guvernul trebuie să prezintă o motivare serioasă şi dacă vrea un nou acord cu FMI şi dacă nu vrea un acord cu FMI“, a adăugat liderul PSD.
 
Potrivit unor surse social-democrate citate de Mediafax, o întâlnire a coaliţiei de guvernare pe acest subiect ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta.
 

Acordul cu FMI a expirat sâmbătă

 
Acordul României cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), de tip preventiv, a expirat sâmbătă, 26 septembrie, în condiţiile în care o evaluare a acestuia nu a mai fost realizată cu succes încă din luna martie 2014, ca urmare a divergenţelor dintre autorităţile române şi oficialii instituţiei în privinţa fiscalităţii. Acordul cu FMI şi Comisia Europeană, de 4 miliarde de euro, a avut caracter preventiv.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările