Teodorovici reia ideea unor măsuri pentru a-i aduce înapoi pe românii care muncesc în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a reluat duminică ideea de a lua măsuri pentru a-i readuce în ţară pe românii care muncesc în străinătate, după ce anul trecut el spunea că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră.

„Sâmbătă am fost la Iaşi, oraşul despre care Nicolae Iorga spunea în 1937 că «este mai mult decât o ilustră capitală a Moldovei». Am avut discuţii foarte interesante şi aplicate cu reprezentanţii mediului de afaceri local care mi-au împărtăşit atât ideile, părerile şi soluţiile pe care le au pentru dezvoltarea afacerilor, precum şi problemele cu care se confruntă. Una din problemele comune ridicate de aceştia a fost lipsa forţei de muncă”, a scris, duminică, Eugen Teodorovici pe Facebook.

Ministrul de Finanţe afirmă, însă, că lipsa forţei de muncă este o problemă generală în România.

„Tocmai pentru că aceasta este o problemă cu caracter general, întâlnită pe întreg teritoriul României, precum şi în alte ţări europene, vreau să îi asigur că la nivel guvernamental vom iniţia negocieri cu toate statele membre pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă atât nevoii, cât şi dorinţei de revenire acasă a celor plecaţi la muncă în străinătate”, a completat Teodorovici.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Finanţelor vorbea de măsuri „agresive” privind piaţa muncii. „Ţările europene din care pleacă multă forţă de muncă spre restul Uniunii Europene ar trebui să se gândească la un pachet agresiv de măsuri care să aducă o soluţie pentru mobilitatea selectivă, care duce la exodul creierelor”, spunea Eugen Teodorovici. El a precizat însă că în niciun caz nu poate fi vorba de o îngrădire a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

În noiembrie anul trecut, Eugen Teodorovici spunea că românii ar trebui să aibă drept limitat de lucru în străinătate, pe baza unui singur permis de muncă, valabil pentru maximum 5 ani într-o anumită ţară. 

„Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, spunea atunci Teodorovici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite