Teodorovici recunoaşte că nu plăteşte întotdeauna premiile la Loteria bonurilor fiscale. Acum încearcă să repare greşeala DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto MEDIAFAX
Foto MEDIAFAX

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a emis un proiect de ordin prin care încearcă să repare prejudiciile aduse celor care au câştigat premii la Loteria bonurilor fiscale, dar nu le-au primit, motiv pentru care s-au adresat instanţelor de judecată.

Proiectul de ordin reglementează „posiblitatea concretă de punere în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive prin care s-a dispus plata unor sume stabilite de instanţa de judecată, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale, prin plata acestora din bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale”.

Documentul semnat de Teodorovici precizează că, pentru efectuarea plăţii sumelor stabilite de instanţa de judecată, cu titlu de premiu la Loteria bonurilor fiscale şi a impozitului aferent acestora, Ministerul Finanţelor Publice utilizează formularul ”Ordin de plată pentru Trezoreria Statului”, iar „plata sumelor rezultate ca urmare a pronunţării unei hotărâri judecătoreşti rămasă definitivă, se face concomitent cu plata impozitului aferent”.

Legat de deciziile instanţelor, ordinul ministrului se referă la două situaţii distincte, respectiv cea în care instanţa precizează suma de plată sau nu o precizează în sentinţa definitivă.

Astfel, dacă în hotărârea judecătorească definitivă este prevăzută suma de plată, Direcţia generală de legislaţie Cod procedură fiscală, reglementări nefiscale şi contabile din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (DGLCPFRNC) efectuează demersurile necesare plăţii sumei respective, în baza hotărârii judecătoreşti, precum şi a datelor transmise de structura din cadrul Ministerului Finanţelor Publice sau Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, după caz, care a avut în instrumentare dosarul.

Dacă în hotărârea judecătorească definitivă nu este prevăzută suma de plată, aceasta se determină de către DGLCPFRNC, în baza unei note de calcul, direcţia demarând procedurile necesare plăţii sumei. 

În termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea hotărârii judecătoreşti definitive, structura din cadrul MFP sau ANAF care a instrumentat dosarul cere câştigătorului copii după documentul de identitate şi extrasul de cont sau coordonatele bancare ale contului în care urmează a fi efectuată plata. 

În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data primirii documentelor MFP sau ANAF transmit DGLCPFRNC documentele în bvaza cărora se efectuează plata.

Proces câştigat în instanţă

Speţa care a determinat ministerul să elaboreze o ordonanţă prin care prevede îndreptarea inechităţilor faţă de câştigători ai Loteriei, pentru care instanţa a decis că au dreptul de a-şi ridica premiile, a pornit de la un proces iniţiat în septembrie 2016, când o câştigătoare din Braşov la Loteria bonurilor fiscale din luna aceea s-a dus la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) să-şi ridice premiul, în valoare de 250.000 lei, depunând o cerere oficială în acest sens. 

Potrivit profit.ro, reclamantei i s-a comunicat că bonul fiscal nu poate fi considerat câştigător deoarece nu conţine imprimat antetul societăţii comerciale. Femeia a luat legătura cu vânzătorul şi a constatat ca al doilea bon fiscal original (al vânzătorului) conţine toate elementele de identificare cerute de OG nr. 10/2015. Bonul fiscal original şi o copie legalizată la un notariat din Bucureşti au fost trimise Fiscului în termenul de 30 de zile cerut de lege, însoţit de o sesizare adresată conducerii, întrucât inspectorul desemnat în acest sens a refuzat să îi primească cererea de revendicare a premiului. 

Ulterior, în noiembrie 2016, câştigătoarea a făcut plângeri prealabile la AJFP Braşov şi la MFP, primind răspunsuri nefavorabile, după care s-a adresat instanţei, care i-a dat dreptate şi a obligat statul, în ianuarie 2017, să-i plătească premiul de 250.000 lei. Fiscul a făcut şi recurs, şi cerere de revizuie a deciziei Tribunalului Braşov, pierzând, după un an de judecată, în ambele căi de atac. 

În martie 2018, câştigătoarea a intentat un nou proces celor de la AJFP Braşov, "solicitând reactualizarea creanţei în sumă de 250.000 lei, cu titlu de premiu aferent extragerii lunare la Loteria bonurilor fiscale din data de 18.09.2016 stabilită prin Sentinţa civilă nr. 864/CA, rămasă definitivă la 21.11.2017, cu rata inflaţiei şi dobânda legală penalizatoare începând cu data de 18.12.2016 şi pe viitor, până la achitarea întregului debit, în vederea recuperării integrale a prejudiciului produs.

Instanţa a stabilit că reclamanta este îndreptăţită nu numai la plata de către pârâtă a sumei de 250.000 lei, ce reprezintă prejudiciul efectiv suferit, ci şi la acoperirea beneficiului nerealizat, prin devalorizarea sumei de 250.000 lei şi prin dobânda legală penalizatoare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite