Teodorovici pune „pe pauză“ proiectul cu închisoarea pentru neplata impozitelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro
Eugen Teodorovici FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, anunţă că „opreşte” proiectul de lege care introduce pedeapsa cu închisoarea pentru neplata impozitelor şi contribuţiilor la buget, până va strânge 10.000 de semnături de la oamenii de afaceri, scrie profit.ro.

„Am să mă opresc cu acest act normativ până când cel puţin, poate 10.000 de oameni de afaceri din România, 10.000 de semnături să le văd pe o listă în sensul că dânşii doresc această lege să fie trecută de Parlament”, a spus marţi Eugen Teodorovici, precizând însă că nu a stabilit clar cum vor fi strânse semnaturile, potrivit sursei citate.

Ulterior, Teodorovici a precizat că proiectul va rămâne depus în Parlament şi vor decide parlamentarii când îl vor pune pe agendă.

„De ce să îl retrag? Este o iniţiativă, este în dezbatere. Acea propunere de act normativ este o propunere pentru care este necesară o dezbatere în zona economică şi am toată convingerea că oamenii de afaceri vor veni clar, cu sprijin, pe această prevedere. Proiectul rămâne în Parlament”, a spus el.

Teodorovici a mai afirmat că proiectul are susţinere din partea mediului de afaceri, mai ales că oferă posibilitatea de a rezolva fără probleme cazurile cu sume neplătite mai mici de 100.000 de euro.

Eugen Teodorovici a depus, vineri, la Senat, un proiect de lege care prevede că reţinerea şi neplata la timp a impozitelor şi contribuţiilor la bugetul de stat se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 6 ani.

Un alt articol nou-introdus prevede că faptele nu se pedepsesc penal dacă prejudiciul cauzat prin infracţiune este mai mic de 10.000 de euro, iar în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul.

De asemenea, actuala lege a evaziunii fiscale, la articolul 8, prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi pentru „stabilirea cu rea-credinţă, de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

Prin iniţiativa sa legislativă, ministrul Teodorovici diminuează pedeapsa în acest caz, de la 3 la 10 ani de închisoare, la o pedeapsă cuprinsă între 2 şi 7 ani de închisoare.

La acelaşi articol 8, ministrul propune abrogarea alineatului 2, care conţinea o agravantă: închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi în cazul în care faptele pedepsite la alineatul precedent sunt săvârşite sub formă de grup infracţional organizat.

Diminuate sunt şi pedepsele pentru situaţiile agravante, în care prejudiciul este mai mare de 100.000 euro: limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime (respectiv 2 ani şi 4 luni), faţă de 5 ani cât este prevăzut în actuala lege a evaziunii fiscale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite