Teodorovici: Discutăm în martie cu FMI, la următoarea misiune, despre un nou acord. Până atunci, rezolvăm ce ne-a rămas din vechiul acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va discuta cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) despre posibilitatea încheierii unui noi acord şi termenii acestuia în luna martie a anului viitor, la următoarea misiune a instituţiei financiare în România, a declarat joi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

"FMI vine în România în martie 2016, atunci e următoarea misiune. Vom discuta atunci despre un viitor acord, care sunt termenii acestuia şi decidem apoi dacă facem o formulare formală pentru o nouă înţelegere. Până atunci avem de rezolvat ceea ce a rămas nerezolvat din vechiul acord. Săptămâna viitoare transmitem şi FMI ce a mai rămas de făcut şi vom face publică această listă", a declarat Teodorovici. 

Ministrul Finanţelor susţine că, în cadrul discuţiilor avute cu FMI în cadrul misiunii care s-a încheiat joi, ambele părţi au admis că principalele probleme sunt aplicarea reformelor structurale, dar şi aplicarea Ordonanţei 109/2011 privind guvernanţa corportativă în companiile de stat. 

"Am agreat că nu vom mai accepta excepţii pe lista de companii de stat la care se aplică Ordonanţa 109, vor rămâne două-trei, de la 30 şi ceva câte sunt acum pe listă. Am discutat şi am propus Băncii Mondiale şi Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare să preia aplicarea Ordonanţei 109, pentru că aceste instituţii internaţionale sunt transparente şi nu pot fi acuzate de interese. Acesta este un partener şi ştie ce trebuie să facă. Probabil Economia şi Energia nu vor fi de acord să facă BM şi BERD selecţia, să facă numiri pentru managementul companiilor de stat", a mai spus ministrul Finanţelor. 

Ordonanţa 109/2011 constituie cadrul legislativ pentru garantarea obiectivităţii şi transparenţei selecţiei managementului şi a membrilor Consiliilor de Administraţie în companiile de stat. Numai că în luna mai, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă de modificare a OUG 109, care prevede că autoritatea tutelară poate desemna, prin decizie sau ordin, administratori provizorii, durata mandatului putând ajunge până la patru luni, cu posibilitatea prelungirii până nouă luni. 

Teodorovici a mai spus că a cerut fiecărui minister să transmită până în noiembrie o listă cu situaţia companiilor din subordine pentru a întocmi un memorandul cu situaţia globală către instituţiile financiare internaţionale. 

Ministrul Finanţelor a arătat că, pentru acest an, Guvernul se va încadra într-un deficit bugetar de 1,86% din PIB, respectiv 13 miliarde de lei, iar pentru anul viitor ţinteşte un deficit pe ESA mai mic de 3% din PIB. Calculele, prezentate FMI, includ reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% de la 1 ianuarie 2016 şi majrările salariale din educaţie şi sănătate, însă nu şi pe cele vizate prin legea salarizării, ce urmează să fie discutată în Parlament. Ministrul a precizat că nu poate spune care va fi impactul legii salarizării asupra bugetului pe 2016 întrucât acesta depinde de perioada de aplicare a legii. Totuşi, el a dat asigurări că, chiar şi cu legea salarizării, deficitul nu va depăşi nivelul de 3% din PIB. 

Teodorovici a spus că ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor a fost punctul la care Guvernul nu a ajuns la un consens cu FMI. "Ei au recomandat un deficit bugetar de 1,5% pe ESA pentru anul viitor, eu le-am zis că nu ai cum. Noi estimăm un deficit sub 3%", a mai spus ministrul. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite