Teodorovici, despre închisoarea pentru datornici: Vizăm protejarea angajaţilor. Măsurile PSD îşi ating din nou scopul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma multiplelor reacţii apărute în presă ulterior depunerii proiectului de lege care propune o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 2 şi 7 ani pentru cei care nu-şi plătesc dările la stat, iniţiatorul Eugen Teodorovici a încercat să dea o serie de explicaţii, sugerând că „măsurile adoptate de PSD îşi ating din nou scopul”.

„Se pare că măsurile adoptate de PSD îşi ating din nou scopul, având în vedere că una dintre cele mai recente, aceea privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, a stârnit deja, în media, o multitudine de reacţii, chiar dacă multe dintre ele fundamentate pe o insuficientă analiză şi, evident, pe o neînţelegere a textului de lege propus, arătând fie necunoaştere, fie, ceea ce este şi mai grav, rea-voinţă.

Nu doresc să intru în niciun fel de polemică, în special cu aceia care au dovedit de atâtea ori, nu doar incapacitatea adoptării unor decizii, ci şi incapacitatea de a le înţelege pe cele luate de PSD.

Propunerea mea vizează un tratament corect şi onest din partea angajatorului faţă de angajat, evitarea oricărei forme de abuz şi nicidecum formule de tipul celor suţinute de către contestatarii acestei măsuri. Propunerea aduce un plus de predictibilitate prin detalierea obligaţiilor de reţinere sau nereţinere, de încasare sau neîncasare a unor impozite şi contribuţii, ca fapte ce intră în sfera evaziunii fiscale. 

Măsurile propuse, nu doar că vizează protejarea bugetului de stat, dar şi a persoanelor angajate cărora li s-au reţinut impozite şi contribuţii cu diferite destinaţii, ce nu sunt în responsabilitatea lor, dar de plata cărora depinde obţinerea ulterioară a unor drepturi; pentru că sunt drepturi ale oamenilor, cum ar fi cel la pensiei sau la asistenţă medicală, care depind de buna credinţă, seriozitatea şi responsabilitatea angajatorului.

Am fost şi sunt adeptul măsurilor care susţin mediul de afaceri românesc şi care, totodată, asigură o protecţie reală a angajaţilor. Iar rezultatul dialogului intens este mai mult decât evident, dacă vedem şi vrem să vedem cel puţin măsurile luate şi cerute de mediul de afaceri - modificările la Codul Fiscal şi de Procedură Fiscală, restructurarea financiară, măsura privind capitalul negativ ori introducerea bacşişului pe nota de plată, ca măsură cerută de industria HORECA.

Le recomand acelora care din convingere, îndrumaţi sau plătiţi de alţii, promotori ai unor interese contrare celor ale românilor, să parcurgă cu atenţie textul de lege propus şi să informeze corect oamenii, asigurându-i de întreaga disponibilitate a mea şi a colegilor mei pentru a le explica ceea ce nu au înţeles sau nu au vrut să înţeleagă din măsurile propuse”, a scris Teodorovici pe pagina sa de Facebook.

 

Citeşte şi: Teodorovici împinge spre Parlament o lege care favorizează evazioniştii

Proiectul a fost depus vineri la Senat

Angajatorii, arendaşii, cei care obţin dividende, sportivii şi liber profesioniştii, cei care obţin premii sau câştigă la jocurile de noroc şi multe alte categorii de contribuabili, persoane fizice sau jujridice, pot face până la 7 ani de închisoare dacă nu-şi plătesc dările către stat. Proiectul de modificare a legii evaziunii fiscale, iniţiat de ministrul Finanţeor, Eugen Teodorovici, a fost depus vineri la Senat.

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 6 ani reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 30 zile de la termenul de scadent prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, se arată într-un proiect de lege pentru modificarea legii evaziunii fiscale.

Potrivit acestuia, „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

Pedepse şi pentru distrugerea memoriei caselor de marcat

Teodorovici propune şi pedepsirea tentativei, dar şi ascunderea unor bunuri în scopul sustragerii de la plata taxelor.

Astfel, potrivit art. 9 al proiectului, constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive; alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; substituirea, degradarea sau instrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului fiscal sau ale Codului de procedură penală.

Excepţii pentru prejudicii de sub 10.000 de euro

În funcţie de prejudiciu şi de achitarea acestuia, pedepsele pot fi mai mari sau mai mici. Astfel, dacă prin faptele enumerate mai sus s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o treime.

În cazul în care prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.

În cazul neplăţii taxelor şi impozitelor reţinute la sursă  sau a stabilirii cu rea-credinţă a acestora, în scopul obţinerii unor rambursări fără drept de la stat, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul, pedeapsa se reduce la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat prin infracţiune şi recuperat este până la 100.000 euro, se poate aplica pedeapsa cu amenda.

Pe de altă parte, faptele nu se pedepsesc dacă prejudiciul cauzat prin infracţiune este mai mic de 10.000 de euro, iar în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul.

De aceste acte de clemenţă nu va beneficia însă persoana fizică sau juridică care a mai săvârşit o astfel de infracţiune în ultimii 5 ani.

Reducerea pedepsei cu închisoarea şi aplicarea amenzii pentru prejudicii de până la 100.000 de euro, precum şi exonerarea de răspundere penală în cazul prejudiciilor de până la 10.000 de euro care au fost achitate integral se va aplica şi în cazul proceselor aflate în derulare, la primul termen ulterior intrării în vigoare a prezentei legi.

Avocat: Vor să facă presiune asupra contribuabililor

Contactat telefonic, avocatul Adrian Cuculis a declarat că sunt modificări bune ale Legii evaziunii fiscale, în sensul că, în prezent, legea nu-ţi permite să scapi de dosarul penal dacă plăteşti o amendă şi prejudiciul.

”Sunt modificări bune, în general. Legea actuală nu-ţi permite să scapi de dosarul penal, pentru că nu ai cum să plăteşti amenda şi nici prejudiciul. În ce priveşte actele de clemenţă, acestea vor spori colectarea, pentru că nimeni nu vrea să facă puşcărie, dacă există şi o alternativă.

Ceva probleme vor apărea în legătură cu termenul acela de 30 de zile de la reţinerea la sursă a taxelor şi impozitelor, până la virarea către stat. Pentru că pot apărea diverse probleme pe parcurs, care nu înseamnă neapărat rea-credinţă. Din punctul meu de vedere, ANAF vrea să facă presiune asupra contribuabililor, ameninţându-i că, dacă nu plătesc taxele ajung la puşcărie. Nu ar trebui să intre în sfera asta. Le poţi da amenzi, le poţi suspenda activitatea”, a declarat avocatul.

Auditor Fiscal: Nu e corect ca unii să-şi plătească taxele, iar alţii nu

Pe de altă parte, proiectul este considerat unul bun şi echitabil, care va duce la mai multă disciplină financioară.

„Din punctul meu de vedere, este un proiect foarte bun şi nu atât de mult prin perspectiva efectuării unei pedepse privative de libertate, cât  pentru faptul că va crea mai multă disciplină.

Sunt companii foarte mari care plătesc salarii foarte mari, dar de ani buni nu plătesc taxele către stat. Sub ameninţarea închisorii vor deveni mai responsabile. Nu e corect ca unii să-şi plătească taxele, impozitele şi contribuţiile către stat, iar alţii nu. Vă amintiţi că, în 2015, Curtea Constituţională a decis că incriminarea stopajului la sursă este neconstituţională?

În motivare scria că stopajul la sursă a impozitului şi contribuţiilor către pensii şi sănătate nu este clar reglementat. Acum este. Se face reţinere la sursă, dar trebuie să şi fie plătite statului”, a declarat pentru „Adevărul” Adrian Benţa, auditor financiar şi consultant fiscal.

Dacă prevederile acestui proiect par atât de bune, rămân un mister motivele pentru care Eugen Teodorovici nu l-a promovat în şedinţă de Guvern, dându-i astfel o mai mare greutate politică, ci a preferat să-l depună, ca senator, în Parlament. În pofida solicitărilor „Adevărul”, ministrul Finanţelor nu a răspuns întrebărilor privind motivul care l-a determinat să depună proiectul la Senat în nume propriu, nu al Guvernului sau al Ministerului pe care îl conduce.

Precedent

Nu e prima oară când Eugen Teodorovici procedează astfel. Acesta a depus, la începutul lunii septembrie în Parlament, în nume propriu şi în calitate de senator PSD, nu mai puţin de zece proiecte de lege, care privesc, printre altele, impozitarea pensiilor speciale, impozitarea bacşişului, înlocuirea programului „Prima Casă” cu programul „O familie, o casă” sau modificarea Loteriei bonurilor fiscale.

Toate aceste măsuri au fost pregătite anterior ca ordonanţe de urgenţă asumate de Ministerul de Finanţe şi gata să fie adoptate de Guvern. Se pare însă că Executivul a renunţat să sprijine o serie de măsuri nepopulare, lăsând povara pe umerii senatorului Teodorovici.

Lista dărilor pentru neplata cărora se propune pedeapsa cu închisoarea

Anexa ataşată proiectului de lege iniţiat de Eugen Teodorovici conţine următoarele impozite şi contribuţii: 

Impozitul pe dividende; 

Impozitul pentru veniturile din activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă; 

Impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală; 

Impozit pe venitul din salarii şi asimilate salariilor; 

Impozitul pe veniturile din arendă; Impozitul pe veniturile sub formă de dobânzi; 

Impozit pe veniturile sub formă de dividende; 

Impozitul pe veniturile impozabile obţinute din lichidarea unei persoane juridice sau din reducerea capitalului; 

Impozitul pe veniturile din pensii; Impozit pe veniturile din premii şi jocuri de noroc; Impozit pe veniturile din alte surse;

 Impozitul pe veniturile obţinute de o persoană fizică dintr-o asociere între o persoană fizică şi o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II şi III din Codul fiscal; 

Contribuţia de asigurări sociale; 

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate; 

Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi; 

Impozit datorat pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal; 

Contribuţia la Fondul pentru mediu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite