Teodorovici contrazice FMI: Economia României confirmă trendul creşterii robuste înregistrat în guvernarea PSD

Teodorovici contrazice FMI: Economia României confirmă trendul creşterii robuste înregistrat în guvernarea PSD

FOTO gov.ro

La finalul consultărilor bilaterale dintre Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi FMI, sinteza concluziilor comitetului director al FMI a evidenţiat îmbunătăţirea stării economiei, rata scăzută a şomajului şi îmbunătăţirea sectorului financiar, a susţinut vineri ministrul Finanţelor, în încercarea de a combate voalat avertismentele dure ale degelaţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Măsurile economice adoptate de Guvernul României au continuat să fie principalul motor al creşterii economice, astfel că puterea de cumpărare a populaţiei măsurată prin câştigul salarial real a înregistrat un ritm aproape dublu de creştere faţă de cel din perioada similară a anului trecut, atingând un nivel de 12,4%. În calitate de ministru de finanţe voi continua să sprijin investiţiile publice şi private prin măsuri legislative, facilităţi fiscale şi finanţare adecvată. În acelaşi timp, este esenţial să asigurăm continuarea implementării reformelor începute şi consolidarea infrastructurii naţionale.”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
 
Inflaţia de bază, din care se exclud preţurile cu volatilitate ridicată şi cele la tutun şi alcool, a înregistrat o dinamică generală moderată şi stabilă. În acelaşi timp, condiţiile climatice nefavorabile, care a cauzat o producţie internă redusă la unele categorii de legume, precum şi creşterea preţului barilului de petrol, sunt principalii determinanţi care au influenţat negativ inflaţia. În ciuda avansului inflaţiei, puterea de cumpărare a populaţiei, măsurată prin câştigul salarial real, a avut o creştere robustă aproape dublă (12,4%), faţă de cel din perioada similară a anului trecut.
 
Scenariul boom–bust este inadecvat evoluţiilor economice actuale, moderate în ceea ce priveşte contul curent. De asemenea, datoria consolidată a sectorului privat s-a redus semnificativ, de la 64% din PIB în 2008, la 48% în 2018.
 
Declinul balanţei comerciale s-a produs într-o bună măsură şi pe fondul componentei bunuri de capital. Acesta poate constitui un fenomen pozitiv, în condiţiile în care transferul de tehnologie din exterior poate susţine avansul exporturilor şi contribui la creşterea productivităţii pe termen lung. În prezent, la nivelul trimestrului 1, deficitul de cont curent este acoperit în proporţie de 150% de intrări de capitaluri negeneratoare de datorie externă (investiţii străine directe şi transferuri de fonduri europene destinate investiţiilor). Continuarea îmbunătăţirii absorbţiei fondurilor europene pentru proiectele publice va genera o ajustare pozitivă a acestuia în perioada următoare.
 
Conform Articolului IV din Statutul FMI, anual sunt evaluate politicile economice şi financiare ale tuturor membrilor pentru a urmări creşterea economică şi stabilitatea rezonabilă a preţurilor. În acest context s-au derulat consultări bilaterale între reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi cei ai FMI, iar rezultatul acestor analize au un caracter de recomandare.
 
Citeşte şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările