Teodorovici: „În 2 ani putem trece de la deficit la excedent cu tot cu majorarea pensiilor“. Ce măsuri ar trebui luate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat pentru „Adevărul” că în 2 ani România poate trece de la deficit la excedent bugetar dacă se vor lua câteva măsuri „de bun simţ”, cuprinse de altfel în documentul pe care l-a prezentat în mod deliberat trunchiat Florin Cîţu.

Contactat telefonic, Eugen Teodorovici a declarat pentru „Adevărul” că se impune să facă unele precizări privind publicarea documentului prin care, în octombrie 2019, anunţa Guvernul Dăncilă în privinţa riscurilor la care este supus bugetul.

„În primul rând, se pune întrebarea de ce acest document a fost făcut public acum, în campanie electorală. I-am cerut ministrului Cîţu să-l desecretizeze integral şi să-l facă public cu tot cu anexe. În plus documentul are semnăturile şterse la final. Semnătura mea ar fi trebuit să apară în dreapta sus lângă ştampilă. Eu l-am prezentat Guvernului în şedinţă, odată cu măsurile cuprinse în anexe, măsuri prin care s-ar fi redus drastic cheltuielile statului care nu se justifică.

Nu e vorba că nu trebuie crescute pensiile. Legea e lege şi trebuie aplicată. Doar că ar fi trebuit să crească mai mult cele mai mici şi mai puţin cele mai mari. Eu am semnat pentru legea pensiilor în 2019 şi am prezentat şi măsurile care pot facilita aplicarea lor.

Şi vă spun doar câteva: reducerea numărului de secretari de stat şi de consilieri, creşterea taxei pe băuturile cu conţinut de zahăr, impozitarea pensiilor speciale şi mai sunt multe altele.

Guvernul actual este un Guvern norocos, pentru că nu trebuie să mai ţină în frâu deficitul. Poate cheltui oricât are nevoie. Dar dacă nu se iau măsuri urgente, în 5 ani colapsăm din punct de vedere financiar.

„Fără un consens politic nu se poate face reformă structurală. Ştiu că pare greu de crezut pentru cei fără cunoştinţe economice, dar în 2 ani România poate trece de la deficit la excedent bugetar”, a declarat Eugen Teodorovici pentru „Adevărul”.

Legat de cheltuielile care ar putea fi reduse, fostul ministru a dat exemplul alocărilor anuale ale statului pentru fiecare elev.

„Ştiţi că în sistemul public de învăţământ sunt înregistraţi vreo 200.000 de elevi care de fapt nu frecventează niciun curs în România? Sunt copii care şi-au însoţit părinţii în străinătate şi frecventează cursurile din ţara în care se află. Nu sunt şterşi din nicio evidenţă şi statul alocă anual câte 700 de euro pentru fiecare elev. Dacă s-ar fi ţinut o evidenţă clară, statul ar economisi 140 de milioane de euro într-un singur an”, a spus Teodorovici.

Cîţu: PSD a recunoscut că nu poate creşte pensiile

Anterior, actualul ministru de Finanţe, Florin Cîţu, a susţinut că Guvernul PSD recunoaştea că nu putea creşte pensiile decât în mod eşalonat, furnizând presei documentul clasificat.

„Am cu mine documentul pe care l-au aprobat în Guvern anul trecut, o notă de informare, prin care Guvernul PSD recunoştea că nu poate să crească pensiile decât eşalonat. Se propunea în Guvern o reeşalonare a pensiilor, pentru că nu îşi permiteau să facă o creştere cu 40 la sută”, a afirmat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Cîţu a precizat că şocul unei majorări cu 40 la sută ar fi fost foarte mare şi greu de administrat.

”Vă spun că discuţiile cu instituţiile internaţionale care ne monitorizează, cu Comisia Europeană au fost dure de fiecare dată. Nimeni nu înţelege cum poţi să-ţi arunci ţara şi finanţele în aer într-o situaţie limită. Când am venit anul trecut la guvernare erau facturi neplătite de trei sau patru ani de zile. Erau trei miliarde de lei stoc pentru concediile medicale neplătite. Erau patru miliarde de lei la PNDL, era un miliard de lei la Start Up Nation. Toate acele facturi le-am plătit noi. Şi-au dat seama că nu au bani, pentru că aveau acele facturi neplătite şi au venit cu această notă de informare în Guvern. Prezint astăzi acest document. Este momentul ca românii să ştie că socialiştii i-au minţit şi niciodată nu au avut de gând să crească pensiile cu suma pe care o spuneau”, a afirmat ministrul Finanţelor.

Citeşte şi:

DOCUMENT Teodorovici îi ceruse în octombrie 2019 premierului Dăncilă să nu crească pensiile cu 40% din 2020

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite