Televiziunile care difuzează meciuri şi alte activităţi sportive, verificate de Comisia Europeană

Televiziunile care difuzează meciuri şi alte activităţi sportive, verificate de Comisia Europeană

FOTO 123 RF

Comisia Europeană a efectuat marţi mai multe inspecţii inopinate în unele state membre la sediile companiilor care difuzează activităţi sportive, suspectând că unele dintre acestea s-au constituit în carteluri pentru a obţine exclusivitatea.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Comisia Europeană poate confirma că, la 10 aprilie 2018, funcţionarii săi au efectuat inspecţii inopinate în mai multe state membre la sediile companiilor active în distribuirea drepturilor de difuzare şi a drepturilor conexe referitoare la diverse evenimente sportive şi / sau la difuzarea acestora”, a informat autoritatea, precizând că funcţionarii Comisiei au fost însoţiţi de omologii lor din cadrul autorităţilor naţionale competente în materie de concurenţă.
 
„Comisia este preocupată de faptul că societăţile implicate ar fi putut încălca normele UE antitrust care interzic cartelurile şi practicile comerciale restrictive (articolul 101 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene)”, a comunicat autoritatea. 
 
Consiliul Concurenţei din România a infirmat că ar fi participat la astfel de inspecţii, oficialii europeni afirmând că nu pot da detalii atât timp cât ancheta este în derulare.
 
„Din păcate nu putem comunica mai multe informaţii”, au răspuns reprezentanţii Comisiei Europene.
 
Inspecţiile neanunţate reprezintă un pas preliminar în practicile anticoncurenţiale suspectate. Faptul că Comisia efectuează astfel de inspecţii nu înseamnă că societăţile se fac vinovate de un comportament anticoncurenţial şi nici nu prejudiciază rezultatul anchetei înseşi. Comisia respectă dreptul la apărare, în special dreptul de a fi audiat în cadrul procedurilor antitrust.
 
Nu există un termen legal pentru a finaliza anchetele privind comportamentul anticoncurenţial. Durata acestora depinde de o serie de factori, inclusiv de complexitatea fiecărui caz, de măsura în care întreprinderile în cauză cooperează cu Comisia şi de exercitarea dreptului la apărare.
 
Televiziuni din România, anchetate în 2009
 
Amintim că inspecţii inopinate au avut loc în România în 2009, când Consiliul Concurenţei a investigat posibilele încălcări ale Legii concurenţei de către Liga Profesionistă de Fotbal şi de FRF pentru vânzarea în comun a drepturilor de televiziune, precum şi de către consorţiul format din Antena 1 şi RCS&RDS.
 
Licitaţia pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga I a avut loc la data de 31 martie 2008 şi  a fost câştigată de consorţiul format din Antena 1 şi RCS&RDS, în schimbul a  85 de milioane de euro plus TVA, adică 102 milioane de euro. 
 
Banii au fost plătiţi în tranşe, prima până la data de 15 mai 2008, la valoarea cursului BNR, pentru sezonul 2009/2010 la 15 mai 2009, iar pentru 2010/2011 la 15 mai 2010. Marii perdanţi au fost Kanal D şi Realitatea TV, împreună cu Telesport. Realitatea TV s-a retras la 84,5 de milioane de euro, iar Kanal D la 72,5 milioane de euro.
 
Licitaţia a durat numai şase minute, preţul de pornire fiind de 54 de milioane de euro, iar pasul de strigare de 500.000 de euro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările