„Telemeaua de Sibiu“ devine al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Telemeaua de Sibiu“ a devenit al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană, anunţă Ministerul Agriculturii.

Miercuri, 16 octombrie, s-a publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate şi al indicaţiilor geografice protejate pentru produsul „Telemea de Sibiu” (IGP).

Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile.

Laptele folosit pentru fabricarea produsului „Telemea de Sibiu” provine de la animale crescute în zona geografică delimitată şi hrănite în principal pe păşune. Totalitatea factorilor ce vizează modalitatea de creştere şi alimentaţie a animalelor, precum şi tehnicile de prelucrare locale determină specificitatea laptelui ca materie primă şi contribuie la asigurarea caracteristicilor şi calităţii produsului „Telemea de Sibiu”. Particularitatea acesteia este dată de gustul intens şi plăcut, discret acrişor, sărat, care după degustare lasă o senzaţie onctuoasă.

Telemeaua proaspătă are un gust dulce, dar în acelaşi timp uşor sărat, care devine mai intens şi suculent atunci brânza se maturează. În fiecare an, un număr mare de festivaluri şi sărbători populare legate de creşterea oilor şi producţia acestui tip de brânză sunt organizate pentru a celebra produsul emblematic al regiunii sibiene.

Cu noul ei statut, ,,Telemeaua de Sibiu” se alătură altor peste 1450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR).

Asociaţia producătorilor de „Telemea de Sibiu”, compusă din zece persoane juridice situate în arealul geografic delimitat, a dorit obţinerea recunoaşterii oficiale europene pentru a-şi proteja reţeta tradiţională moştenită din timpuri străvechi şi a oferi consumatorilor produse naturale şi sănătoase.

Reamintim că România deţine şapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011), Salam de Sibiu - IGP (2016), Novac afumat din Ţara Bârsei -IGP (2017), Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (2018), Cârnaţi de Pleşcoi(2019) şi Telemea de Ibăneşti Denumire de Origine Protejată (2016), Telemea de Sibiu – Indicaţie Geografică Protejată.

Indicaţie geografică protejată (IGP)

Indicaţiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere şi să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicaţia geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică şi denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputaţie sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esenţial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puţin una dintre etapele de producţie, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puţin 85% din strugurii utilizaţi trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite