Taxa pe stâlp va aduce la buget 110 de milioane de euro, din care 60 de milioane de euro de la companiile de utilităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impozitarea construcţiilor speciale a fost convenită în urma discuţiilor cu FMI
Impozitarea construcţiilor speciale a fost convenită în urma discuţiilor cu FMI

Statul va încasa anual 10-12 milioane euro din impozitarea construcţiilor speciale ale companiilor din telecom şi 60-65 milioane euro din taxarea celor din zona de utilităţi, scrie Mediafax, care citează surse guvernamentale.

Suma astfel colectată din activele companiilor din cele două domenii s-ar ridica la 70-77 milioane euro, adică între 310,9 milioane lei şi 342 milioane lei.

La acestea se vor adăuga încasări din impozitarea construcţiilor speciale din infrastructura de transport feroviar şi infrastructura de drumuri.

Potrivit unui proiect de act normativ citat de Mediafax, încasările ar urma să ajungă în total la 488 milioane de lei (110 milioane de euro). „Taxa pe stâlp“ a fost anunţată de către autorităţi în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Conform proiectului de act normativ, impozitul pe construcţii speciale va fi 1,5% din valoarea construcţiei, din care se scade costul lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă pentru care se datorează impozit.

Impozitul se va aplica şi pe centralele hidroelectrice, staţii de transformare, termocentrale, centrala nucleară de la Cernavodă, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, coşuri de fum, turnuri de răcire, parcări, infrastructură de drumuri precum, alei, străzi, autostrăzi, cu toate accesoriile necesare (trotuare, borne, semne de circulaţie, marcaje, etc), dar şi linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii, platforme, turnuri şi piloni metalici pentru antene de radiofonie, telefonie mobilă, radio, tv, lacuri artificiale de acumulare, construcţii pentru transportul energiei electrice, canale de irigaţii.

Mai puteţi citi pe aceeaşi temă: 

Accizele cresc cu aproape 5% peste cursul din 2012 şi aduc venituri mai mari cu 3,4 miliarde de lei. Accizele vor creşte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.

Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern cu 16-21% din luna ianuarie. Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern, începând cu luna ianuarie a anului viitor, cu 16-21% comparativ cu valorile actuale, creşteri de taxe fiind pregătite pentru benzina cu plumb şi fără plumb, pentru motorină, precum şi pentru petrolul folosit drept combustibil pentru motor.

Cine va plăti impozitul pe construcţii speciale şi cum se calculează această taxă. Impozitul pe construcţii speciale ce urmează să fie plătit din 2014 va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.

Guvernul lasă primarii să majoreze suplimentar taxele pentru persoane fizice, cu peste 20%. Impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.

Guvernul reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi începând cu 2014. Guvernul va reduce limita veniturilor pentru microîntreprinderi, de la 65.000 de euro la aproximativ 50.000 de euro (220.000 de lei), nivel peste care firmele vor fi incluse în regim de plată a impozitului pe profit, noua regulă urmând să fie aplicată începând cu anul viitor.

Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea drept de deducere timp de 7 ani. Firmele care acordă sponsorizări sau burse private vor avea posibilitatea să deducă timp de şapte ani sumele care nu au putut fi scăzute din impozitul pe profit, spre deosebire de sistemul actal, în care sumele care nu sunt deduse în anul respectiv nu mai pot fi reportate pe anii următori.

Contribuţia la pensiile private obligatorii creşte la 4,5% din venitul salariatului. Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite