„Taxa de solidaritate” ar lovi peste 330 de companii. Care sunt acestea şi de ce solicită oamenii de afaceri americani statului să renunţe la idee

„Taxa de solidaritate", gândită de noii guvernanţi pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, ar lovi, dacă va fi şi introdusă, în peste 330 de companii. Amcham solicită retragerea proiectului.
In primul rand Statul trebuie sa colecteze toate taxele existente, pana sa aplice taxe noi sau sa le mareasca pe cele existente. In al doilea rand, unde e reforma din sistemul bugetar cel mare consumator de fonduri?
Ma asteptam ca in ac. lista sa intalnim si multinationalele din energie. Nu am dubii ca nu s-ar incadra in ac. lista. Guvernantii daca ar fi fost in stare sau daca ar fi dorit sa colecteze corect si transparent taxele la buget, ar fi facut-o pana acum. Ori stim ca politicienii (ce sa facem tot la PSD ajungem) au taraganat masurile pt o colectare mai mare a taxelor si nici controale serioase nu au facut, iar acum cauta sa-si completeze bugetul jecmanind cand populatia prin alte taxe ascunse, cum este si taxa pt sanatate pusa doar pt unele pensii normale, nevazand specialii, sau taxand companiile mari. Insa unele nume de companii de mai sus ar merita chiar si o taxa mai mare. La ce preturi se practica in doar in comert....................ar putea returna macar 1%. Este exclus ca unele firme din zona comertului ca Lidl, Kaufland, enumerate mai sus sa plece din tara. Castigul e prea mare. Si daca ar pleca, ne-ar face chiar un bine, avem cu ce le inlocui. Toate micile firme romanesti au dat faliment dupa monopolul pus in comert de ac. gen de firme. Cat despre Rompetrol nici nu mai discutam. Sunt putine firme care ar fi lovite de ac taxa. Daca masura este prea aproape de aplicat se poate anunta ca aplicabilitate din anul 2023, dupa ce guvernantii ar dovedi ca au un procent f. mare de colectare a taxelor din toate domeniile.
Cred ca majoritatea firmelor mari pot sa angajeze avocati si experti in finante care sa faca tot felul de constructii (inregistrari prin insulele Cayman sau Panama) din care sa rezulte ca nu fac profit pe entitatea inregistrata in Romania. Masina Dacia pe care o conduc e produsa in Tanger, in Maroc. Se pare ca e mult mai profitabil pentru Renault sa produca acolo fiind un oras port cu multa mana de lucru ieftina. Nu are fi exclus sa fie imboldul pentru ei sa reduca activitatea la uzina din Mioveni si sa mute o mare parte din productie in Tanger. Poate ca acest 1% nu e un deal breaker dar o data deschisa cutia de viermi se poate pune intrebarea " Daca la anul sau peste doi ani ridica aceasta taxa de solidaritate la 3%" ? Daca peste cinci ani o fac 5% ? Primul pas e greu.