Taxa pe apă ar putea creşte cu 23%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hidrocentrala Vidraru. FOTO Hidroelectrica
Hidrocentrala Vidraru. FOTO Hidroelectrica

Ministerul Mediului vrea să majoreze cu 23% contribuţiile specifice de gospodărire a resurselor de apă încasate de către Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), se arată într-un proiect de act normativ, postat în dezbatere pe site-ul ministerului.

„Întrucât cuantumul contribuţiilor specifice de gospodărire a apelor, al penalităţilor pentru depăşirea concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor din apele uzate evacuate şi al tarifelor pentru serviciile de emitere de către Administraţia Naţională „Apele Române” a notificărilor, avizelor de amplasament, permiselor de traversare, avizelor şi autorizaţiilor de gospodărire a apelor, avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare în siguranţă a barajelor, utilizat în prezent de Administraţia Naţională „Apele Române”, este cel stabilit la nivelul anului 2010 (...) este necesară reactualizarea cuantumului acestora prin prin aplicarea unui indice de creştere de 23%, reprezentând recuperarea indicelui preţurilor de consum (17%), aferent perioadei corespunzătoare ultimei actualizări, comunicat de Ministerul Finanţelor Publice, cumulat cu un procent de 6% din reducerea veniturilor, raportat la extinderea administrării lucrărilor din exploatare. 

În consecinţă, cuantumul contribuţiilor specifice de gospodărire a resurselor de apă, a tarifelor şi a penalităţilor, propus prin prezentul proiect, este actualizat cu un indice de creştere.

Costurile necesare de apărare împotriva inundaţiilor, care nu sunt acoperite prin venituri din contribuţii, vor constitui obiectul unor noi acte normative de reglementare, în baza prevederilor art. 34 alin.(2) din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare” se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

În sprijinul aprobării actului normativ, Ministerul Mediului arată că, „din analiza situaţiei necesarului de cheltuieli întreţinere şi reparaţii conform Normativului aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 819/2007, reiese faptul că ajustarea contribuţiilor specifice de gospodărire a apei prin Hotărârea Guvernului nr. 1202/2010 a avut la bază asigurarea unui minim de 65% din necesarul normat al Administraţiei Naţionale „Apele Române”. Acelaşi necesar de cheltuieli, de aproximativ 1.100.000.000 lei, este asigurat în proporţie de circa 21% la nivelul anului 2019, în condiţiile în care bugetul alocat pentru intreţinere şi reparaţii, este de 227.373.250 lei”.

Raportat la un nivel al cheltuielilor de întreţinere şi reparaţii minim necesar pentru oprirea evoluţiilor către accident/cedare/avarie a construcţiilor din infrastructura de gospodărirea apelor, evaluat la 335.000.000 lei, bugetul alocat dezvoltării pentru intreţinere şi reparaţii pentru anul 2019 (227.373.250 lei), reprezintă 67.87% din acest nivel. 

În aceste condiţii, pentru a se asigura resursele financiare necesare Administraţiei Naţionale „Apele Române” pentru menţinerea în siguranţă a Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor, inclusiv infrastructura lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor, se impune actualizarea imediată a cuantumului contribuţiilor, tarifelor şi penalităţilor aferente mecanismului economic specific în domeniul gospodăririi cantitative şi calitative a apelor.

Aşa cum reiese din considerentele prezentate, pentru realizarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţii în vederea asigurării siguranţei în exploatare a sistemului national de gospodarire a apelor şi pentru prevenirea unor potenţiale distrugeri, creşterea de venit necesară este de aprox. 47%. 

Prin prezentul act normativ, propunem actualizarea contribuţiilor specifice pentru utilizarea resursei de apă, tarifelor şi penalităţilor aferente mecanismului economic cu aplicarea în anul 2019 a unui indice de creştere de 23%, reprezentând recuperarea indicelui preţurilor de consum (17%), aferent perioadei corespunzătoare ultimei actualizări, comunicat de Ministerul Finanţelor Publice, cumulat cu un procent de 6% din reducerea veniturilor, raportat la extinderea administrării lucrărilor din exploatare, cifrat în sumă totală de aproximativ 30%, valoare care ar avea un impact financiar major, rezultând necesitatea recuperării integrale etapizate. Astfel, recuperarea prognozată pentru următorul interval de 5 ani, generează un indice de creştere anuală de cca 6%, justificându-se astfel indicele de creştere solicitat prin prezenta propunere, respectiv 23%.

Potrivit profit.ro, cele mai afectate vor fi Hidroelectrica şi alţi mari producători de energie electrică, precum Nuclearelectrica şi Complexurilor Energetice Oltenia şi Hunedoara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite