Tăvălugul scumpirilor a continuat în ianuarie. Eurostat: România a avut cea mai mare inflaţie de UE

Tăvălugul scumpirilor a continuat în ianuarie. Eurostat: România a avut cea mai mare inflaţie de UE

Inflaţia anuală a scăzut la 1,4% în zona euro şi până la 1,5% în statele membre ale uniunii Europene, a informat vineri Eurostat, precizând că România a înregistrat cele mai mari scumpiri, de 3,2%, în timp ce Grecia a avut o inflaţie de numai 0,5%, cea mai mică din UE.

Rata anuală a inflaţiei din zona euro a fost de 1,4% în ianuarie 2019, în scădere de la 1,5% în decembrie. Inflaţia anuală a Uniunii Europene a fost de 1,5% în ianuarie 2019, în scădere de la 1,6% în decembrie.
 
Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Grecia (0,5%), Croaţia şi Portugalia (ambele 0,6%). 
 
Cel mai mari creşteri ale inflaţiei s-au înregistrat în România (3,2%), Letonia (2,9%), Estonia şi Ungaria (ambele 2,8%). Comparativ cu decembrie 2018, inflaţia anuală a scăzut în şaisprezece state membre.
 
 
În ianuarie 2019, cea mai mare contribuţie la rata anuală a inflaţiei din zona euro a provenit din servicii (+0,70 puncte procentuale, pp), urmată de alimente, alcool şi tutun (+0,36 pp), energie (+0,26 pp) şi energie neenergică bunuri industriale (+0,06 pp).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: