Tăriceanu şi Constantin cer preşedintelui Iohannis să promulge Codul Fiscal

Tăriceanu şi Constantin cer preşedintelui Iohannis să promulge Codul Fiscal

Călin Popescu Tăriceanu, lider al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, şi preşedintele Klaus Iohannis

Liderii Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să promulge Codul Fiscal, motivând că retrimiterea actului normativ la Parlament, spre reexaminare, ar fi „un semnal extrem de negativ“ pentru mediul de afaceri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi lideri susţin că preşedintele Iohannis ar da dovadă de „partizanat politic“ dacă ar respinge proiectul şi atrag atenţa asupra faptului că au trecut aproape 20 de zile, cât prevede Constituţia pentru promulgarea legii.
 
„Noul Cod Fiscal nu trebuie să fie obiectul bătăliei politice. Este un Cod Fiscal al românilor şi pentru români. Este un Cod Fiscal sprijinit de mediul de afaceri. Propune o agendă de măsuri economice liberale care continuă măsurile economice de centru-dreapta din ultimul an – cum a fost reducerea CAS cu 5 pp – care a dus ca România să aibă cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană. Pe baza tuturor acestor argumente, considerăm că există o singură opţiune benefică pentru România: promulgarea noului Cod Fiscal“, se precizează într-un comunicat de presă semnat de cei doi lideri ALDE.
 
Tăriceanu şi Constantin mai susţin că „nepromulgarea acestei legi şi întoarcerea ei în Parlament ar fi un semnal extrem de negativ pentru mediul de afaceri“ şi ar ridica semne de întrebare asupra „implicării partizane“ a preşedintelui de partea PNL, care a criticat vehement actul normativ.
 
Luni, liderii coaliţiei de guvernare au luat în discuţie posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să trimită Codul Fiscal spre reexaminare Parlamentului, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, fiind rezervat cu privire la convocarea unei sesiuni parlamentare de urgenţă în acest scop.
 
Noul Cod Fiscal a fost aprobat de Parlament la 24 iunie. După aprobare, înainte de trimiterea lui la Preşedinţie pentru promulgare, actul mormativ a mai rămas în parlament încă trei zile, termen impus pentru eventualele contestaţii depuse la Curtea Constituţională a României. Potrivit procedurilor, abia după acest termen de trei zile, o lege poate fi transmisă Preşedinţiei spre promulgare. 
 
Şeful statului nu a promulgat deocamdată Legea privind Codul Fiscal şi, conform Constituţiei, „promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, Preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii“.
 
Noul Cod Fiscal urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016 şi include, printre altele, reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, eliminarea supraacvizei la carburanţi şi a taxei pe stâlp, plus reducerea impozitului pe dividend la 5%. 
 
citeste totul despre: