Talmeş-balmeş în actele E.ON România şi GDF Suez. Mii de kilometri de reţele de gaze au dispărut fără urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentele transmise de GDF Suez şi E.ON către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei arat[ă că investitorii nu şi-au realizat obligaţiile din contractele de privatizare ale Distrigaz Sud, respectiv Distrigaz Nord, potrivit raportului pentru 2010 al Curţii de Conturi.

În actele transmise de cei doi investitori către OPSPI există neconcordanţe cu privire la date precum lungimea conductelor modernizare şi a numărului de staţii din proprietatea companiilor, se precizează în raport.

OPSPI nu a cerut clarificarea acestor neconcordanţe, deşi este organismul care ar fi trebuit să verifice dacă investitorii şi-au îndeplinit obligaţiile postprivatizare.

Compania germană E.ON a cumpărat distribuitorul de gaze Distrigaz Nord în 2005.

În acelaşi an, francezii de la Gaz de France au achiziţionat Distrigaz Sud.

OPSPI nu a verificat actele companiilor

„La Contractul privind privatizarea SC Distrigaz Sud SA Bucureşti, în urma propriilor verificări efectuate de vânzător, a rezultat că în cazul staţiilor de reglare-măsurare, la data de 31.05.2005, erau înregistrate în evidenţa societăţii un număr de 1.374 buc. faţă de 1.918 buc. înscrise în contractul de privatizare, rezultând o diferenţă în minus de 544 buc. (o diminuare cu 39,59%)", se arată în raportul Curţii.

Mai mult, la data de 31.07.2007, erau înregistrate în evidenţa societăţii un număr de 1.312 buc. faţă de 1.918 buc. înscrise în contractul de privatizare, rezultând o diferenţă în minus de 606 buc. (o diminuare cu 46,19%).

„În condiţiile în care societatea nu a înstrăinat active, clauza din contract a fost certificată de vânzător ca fiind respectată, fără a se lua măsuri pentru clarificarea diferenţelor constatate", spun oficialii Curţii de Conturi.

La fel, în cazul Distrigaz Nord, în contractul de privatizare au fost trecuţi 13.182 de kilometri de reţea, iar la o verificare din 30 iunie 2005, lungimea conductelor din acte a fost 9.759 kilometri, deci cu 3.523 kilometri în lipsă.

La 30 iunie 2006 erau 9,873 kilometri de conducte, iar la 30 iulie 2007 au apărut 9.635 kilometri.

Situaţia este la fel de confuză şi în cazul staţiile de măsurare ale Distrigaz Nord, iar numărul acestora nu coincide de la un an la altul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite