Sute de mii de români au renunţat, în 2021, la joburile avute. Domeniile cu cele mai multe demisii înregistrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Aproape jumătate de milion de români au renunţat la slijbă în 2021, conform datelor transmise de Inspecţia Muncii, informează ŞtirileProtv.

Potrivit sursei citate, cei mai mulţi şi-au găsit de lucru în alte domenii, alţii şi-au deschis o afacere, ori au plecat în străinătate. În urma lor, firmele îşi reduc activitatea, din lipsă de personal. 

Cele mai multe demisii au avut loc în mediul privat peste 96%, faţă de doar 4% în mediul public. Conformt datelor de la Inspecţia Muncii, anul trecut au încetat aproximativ 450.000 de contracte, cu 70.000 mai multe faţă de 2020 şi cu peste 100.000 comparativ cu 2019, moment în care piaţa muncii nu era afectată de schimbările aduse de pandemie.

„Cei mai mulţi angajaţi au plecat din industria HoReCa. Urmează construcţiile, comerţul cu amănuntul, transporturile rutiere, dar şi activităţile care ţin de protecţie şi pază. Plecări masive au avut loc şi în rândul muncitorilor din diferite fabrici: de la cei care se ocupă cu confecţionarea de îmbrăcăminte până la brutari şi patiseri.”, transmite ŞtirileProtv.

Potrivit unui sondaj realizat de eJobs, în 2022, 21% dintre angajaţi şi-ar da demisia de la jobul actual fără să aibă un plan de rezervă. De asemenea, 8 din 10 (82%) români care au ca principală prioritate schimbarea locului de muncă în acest an, au început deja căutările.

Mai mult decât atât, 43% dintre aceştia cred că au nevoie de maximum 3 luni pentru a obţine oferta profesională pe care şi-o doresc.

„Anul care s-a încheiat a adus schimbări de job pentru 36% dintre respondenţii studiului nostru şi ne aşteptăm ca în 2022 procentul să crească semnificativ. Toate demisiile amânate din cauza incertitudinii şi a fricii vor ajunge acum pe masa HR-ului dacă angajatorii nu reuşesc să le preîntâmpine. Nu mai vorbim de temerile şi ezitările de la începutul pandemiei, ci de candidaţi cât se poate de hotărâţi, de siguri pe ei, care nu mai acceptă jumătăţi de măsură. Vedem că nu ar ezita să părăsească un angajator care îi nemulţumeşte, chiar înainte să-şi găsească alt job, tocmai pentru că au încrederea că vor găsi repede ceva mai bun”, explica recent Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Conform sondajului, priorităţile pentru 2022 ale candidaţilor sunt şi mai ambiţioase: 71% dintre respondenţi vizează o schimbare profesională, fie că vorbim de un job nou în România (30,8%) sau în afară (4,1%), fie de un salariu mai bun (30,9%) sau chiar de schimbări de carieră mai curajoase, cum ar fi reconversia profesională (5,2%).

Sondajul eJobs a fost derulat în perioada 15 decembrie 2021 - 5 ianuarie 2022, pe un eşantion de 2.677 respondenţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite