Surpriză: energia verde a dus la creşterea emisiilor de carbon şi în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Oltenia cuprinde cinci termocentrale şi aproape întreaga producţie de lignit a României
Complexul Energetic Oltenia cuprinde cinci termocentrale şi aproape întreaga producţie de lignit a României

Cantitatea de energie produsă de către Complexul Energetic Oltenia a scăzut puternic în 2013, de la o cotă de piaţă de 30% până în jur de 20%, însă emisiile de dioxid de carbon au crescut raportat la electricitatea realizată, din cauza pornirilor şi opririlor dese ale grupurilor energetice, cauzată de către producţia intermitentă a eolienelor, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul companiei de stat.

„Noi am făcut un studiu la termocentrala Işalniţa şi am constatat că se emiteau în atmosferă 330 grame de CO2 la un kWh produs atunci când grupurile funcţionau la capacitatea maximă, dar se ajungea la 400 de grame pe un kWh produs atunci când funcţionau descărcat“, a afirmat el într-o conferinţă.

El a mai spus că astfel se ajunge la un total de 600.000 de tone de dioxid de carbon suplimentar pe fiecare grup pe an, ceea ce se traduce într-un cost suplimentar de 3 milioane de euro pe grup. Şi asta deoarece pentru că la fiecare tonă de dioxid de carbon aruncat în atmosferă compania trebuie să cumpere un certificat de emisie. În acest moment, preţul unui astfel de certificat este de 5 euro, însă Ciurel estimează că preţul se va dubla, deoarece Comisia Europeană vrea să retragă 900 de milioane de certificate de pe piaţă.

În Germania, emisiile de carbon au crescut în 2013, producţia pe lignit ajungând la un record de162 TWh, din cauza concentrării autorităţilor pe energia verde şi eliminarea energiei nucleare.

Curent mai ieftin decât la Hidroelectrica

Ciurel a mai afirmat că acum Complexul Energetic Oltenia produce electricitate mai ieftin decât Hidroelectrica, dar costurile sunt influenţate de o serie de factori externi.

„Un MWh vândut de Complexul Oltenia pe OPCOM costă 184 de lei, din care 12 lei este tariful de injecţie în sistem (plătit către Transelectrica - nr), iar 22 de lei sunt certificatul de carbon. Preţul nostru este la 150 de lei“, a mai spus directorul companiei. El a mai spus că prin retragerea certificatelor de emisii, compania se va confrunta cu noi costuri.

Producţia realizată în centralele eoliene s-a dublat în 2013, ajungând la 4,2 TWh, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Mai puteţi citi:

Niţă: Legea privind amânarea certificatelor verzi va fi retrimisă în luna februarie la promulgare în aceeaşi formă, în procedură de urgenţă

Legea de aprobare a ordonanţei prin care se amână o parte a subvenţiilor pentru energia regenerabilă va fi retrimisă la promulgare în aceeaşi formă, printr-o procedură de urgenţă, în cursul lunii februarie, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, în cadrul unui forum de profil.

Legea privind amânarea certificatelor verzi a fost retrimisă de preşedintele Băsescu în Parlament. România, pe cale să rămână cu energia scumpă

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis în Parlament spre reexaminare legea prin care o parte a certificatelor verzi este amânată, scrie Hotnews.ro, care citează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite