Supraveghetorul european al asigurărilor sare în apărarea lui Mişu Negriţoiu: Actuala conducere a ASF are competenţa necesară pentru a rămâne în funcţie

Supraveghetorul european al asigurărilor sare în apărarea lui Mişu Negriţoiu: Actuala conducere a ASF are competenţa necesară pentru a rămâne în funcţie

Gabriel Bernardino, preşedintele EIOPA, sare în sprijinul lui Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF

Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EUOPA), supraveghetorul sistemului european de asigurări, a transmis la sfârşitul lunii octombrie o scrisoare către premierul Dacian Cioloş şi către şefii celor două Camere ale Parlamentului, în care aduce argumente pentru menţinerea lui Mişu Negriţoiu la conducerea ASF, în condiţiile în care Parlamentul a început procedurile pentru demiterea acestuia.

Scrisoarea obţinută de „Adevărul“ este semnată de Gabriel Bernardino, preşedintele EIOPA. „Sunt convins că actuala conducere a ASF are competenţa necesară, capacitatea şi disponibilitatea de a continua nu numai acţiunile necesare de reglementare şi supraveghere pentru consolidarea sectorului de asigurări din România, dar, de asemenea, să continue să contribuie la construirea unei culturi comune de supraveghere la nivel european, lucru demonstrat prind contribuţia activă a actulului preşedinte al ASF ca membru al boardului EIOPA“, se arată în scrisoarea supraveghetorului european al asigurărilor.  
 
Preşedintele EIOPA arată în scrisoarea transmisă către premierul Dacian Cioloş şi către cei doi preşedinţi ai Camerelor din Parlament, că piaţa de asigurări din România a făcut progrese importante sub conducerea actualei conduceri a ASF, îmbunătăţindu-se nivelul de încredere în rândul asiguraţilor. De asemenea, şeful EIOPA apreciază procesul ASF de evaluare a activelor şi a stabilităţii societăţiilor de asigurări, susţinând că a fost „esenţial pentru a consolida soliditatea sectorului românesc de asigurări şi pentru a restabili încrederea în piaţă“.
 
Parlamentul a început procedura de demitere a lui Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în urma scandalului privind tarifele poliţelor RCA. 
 
Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF.
 
Preţul maxim al poliţei RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone, înmatriculat pe firmă, va fi de 7.534 lei, iar acest nivel îi va avantaja pe patronii de firme care plătesc mult mai mult în acest moment, explică reprezentanţii brokerilor de asigurări.
 
Firmele de asigurări din România au sesizat Comisia Europeană, prin uniunea UNSAR, care le reprezintă interesele, împotriva măsurii Guvernului de a îngheţa preţurile asigurărilor.
 
Firmele care vând poliţe peste preţurile maxime fixate de Guvern riscă amenzi cuprinse între 1.000 lei şi 50.000 lei, la care se pot adăuga sancţiuni complementare decise de către ASF.
 
Pe piaţa RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: