Studiu: românii au de două ori mai multe credite decât economii. În Germania şi Austria raportul este invers, de unu la trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozitele românilor au crescut după ce a venit criza, dar încă suntem departe de Cehia şi Slovacia
Depozitele românilor au crescut după ce a venit criza, dar încă suntem departe de Cehia şi Slovacia

În România, există de două ori mai multe credite decât economii, raport care se menţine de aproximativ patru ani, în timp ce în Germania şi Austria raportul între împrumuturi şi produse de economisire este de 1 la 3, potrivit unui studiu GfK care analizează piaţa bancară şi pe cea a asigurărilor din 16 ţări din Europa Centrală şi de Est.

La polul opus se află Serbia, Ucraina şi Turcia, ţări în care creditele depăşesc economiile de 4,7 ori, 3,3 respectiv 3 ori.

„În 2007 — 2008 (în România — n.r.) erau de aproape trei ori mai multe credite decât economii, însă recesiunea a schimbat datele problemei. Pe de o parte, condiţiile de creditare au devenit mai drastice. Pe de altă parte, perioada de la începutul anului 2009, când dobânzile pentru depozite au fost foarte ridicate, a adus mai multe persoane către bănci în detrimentul altor metode de economisire“, reiese din studiul GfK, citat de Agerpres.ro.

Din punct de vedere al numărului de clienţi, atât creditele cât şi produsele de economisire se află pe o pantă descendentă pe care au intrat încă din 2009. 

„Totuşi, suma economisită în bănci continuă să crească uşor, chiar dacă numărul celor care contribuie la această sumă se diminuează. Un factor important care duce la această scădere îl reprezintă ratele dobânzilor, din ce în ce mai mici. În acelaşi timp, multe persoane economisesc pe termen scurt sume relativ mici, cu un scop precis — de exemplu, cumpărarea unui produs electrocasnic — sume pe care ulterior le folosesc în numerar. În această situaţie, câştigul din dobânzi este considerat nesemnificativ sau chiar anulat de comisioane“, a declarat Anca Zamfirescu, consultant GfK România.

Cehii şi slovacii pun bani deoparte, sârbii, ucrainenii şi turcii sunt cheltuitori

Rezultatele privind împrumuturile şi economiile arată un decalaj important între statele europene. Cehia, Slovacia, Germania şi Austria sunt singurele în care jumătate sau peste jumătate din populaţie deţine un produs de economisire şi în care numărul de persoane care deţin un cont de economii depăşeşte cu mult numărul de persoane care au un împrumut bancar. „Germania şi Austria conduc la acest capitol, raportul între împrumuturi şi produse de economisire fiind de 1 la 3, în vreme ce în Slovacia şi Cehia raportul este de 1 la aproape 2“, reiese din studiul GfK.

În toate celelalte ţări examinate, penetrarea produselor de economisire se situează în medie la 22% din populaţie sau chiar mai puţin. „Acest lucru însă este doar primul semnal de alarmă, celălalt se referă la gradul de îndatorare. Slovenia, Macedonia şi Croaţia separă celelalte 9 ţări rămase de liderii plutonului, arătând cifre apropiate de unu, atunci când se investighează raportul dintre credite şi economii. Aproximativ 20% din persoanele din aceste ţări au economii la bănci. Serbia, Ucraina şi Turcia sunt primele trei ţări în care persoanele care au credite le depăşesc pe cele cu produse de economisire de 4,7 ori, 3,3 respectiv 3 ori“, se subliniază în studiu

Serbia este, de altfel, ţara cu cel mai mic număr de oameni care îşi păstrează banii în bănci. Doar 2,6% au declarat că au produse de economisire. 

Acest lucru poate fi o oportunitate de piaţă pentru jucătorii din domeniul bancar, cu un potenţial de creştere. Potrivit acestora, există un potenţial de creştere pe alte pieţe. „Bosnia Herzegovina, Bulgaria şi Polonia raportează procente mai slabe decât media în ceea ce priveşte creditele. Păstrarea unui echilibru sănătos între credite şi produse de economisire pare să fie pe agenda populaţiei din aceste ţări“, se mai arată în cercetarea citată.

Studiul măsoară obiceiurile bancare ale locuitorilor cu vârsta de peste 15 ani din 16 ţări: Austria, Germania, Cehia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Rusia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Bosnia Herţegovina, Bulgaria şi România. 

Mai puteţi citi:

Oltenii, datori la bănci cu aproape două miliarde lei

Anul 2014 nu i-a prins pe olteni cu portofelele pline, ba dimpotrivă, sunt îndatoraţi la bănci cu aproape două miliarde lei vechi spun datele Băncii Naţionale a României. Cei mai mulţi dintre oltenii care s-au împrumutat în bănci, fie în lei sau în valută, au reuşit, deocamdată, să ţină pasul cu ratele. Datele oficiale arată că populaţia are mai multă încredere în moneda naţională decât firmele.

Cinteză, şeful Supravegherii din BNR: Le-am scris băncilor despre depozite pentru că vrem transparenţă. A fost o păcăleală la adresa clienţilor

Scrisoarea BNR privind produsele de economii unde deponenţii pierd bani a avut ca scop o mai mare transparenţă din parte băncilor, astfel încât clientul să cunoască exact costurile, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

BNR „urechează“ băncile pentru cazurile în care clienţii descoperă la scadenţa depozitelor că au mai puţini bani în cont decât atunci când le-au constituit

Banca Naţional a României (BNR) solicită băncilor să adopte măsuri dacă există situaţii în care, din cauza scăderii dobânzilor şi majorării comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai puţini bani decât a plasat la constituire, invocând riscul reputaţional şi mediatizarea fenomenului.

Creditarea a mai scăzut o dată: în 2013 a consemnat un declin de 3,3% faţă de 2012

Soldul creditului neguvernamental s-a redus anul trecut cu 3,3%  sau 4,4% în termeni reali, faţă de 2012, pe fondul diminuării componentei în valută cu 5,7% şi a majorării cu 0,7% a celei în lei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), citate de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite